Több magyar áll az Oroszországot sújtó szankciók mellett, mint ahányan ellenzik

A magyarok többsége szerint is támogatni kell az Oroszország által megtámadott Ukrajnát az Eurobarométer friss jelentése szerint.

Az Eurobarométer friss kutatásából az derül ki, hogy a magyarok az uniós átlaghoz képest kevésbé elkötelezettek az Oroszországot sújtó szankciók mellett, de még így is többségben vannak az igenek.

A Telex beszámolója szerint a szankciókat helyeslők 48 százaléknyian vannak, míg az ellenzők 44 százaléknyian miközben az uniós átlag messze szankciópártibb (71-22 százalék).

A Telex még arról is ír, hogy abban még nem sokkal maradt el Magyarország az uniós átlagtól, hogy az orosz invázió miatt a tagállamoknak növelnie kellene-e a katonai együttműködést (32 százalék erősen, 35 inkább egyetért, 14 és 9 százalék inkább vagy teljesen nem). Az orosz hatóságok számonkérése iránt az uniós átlag alatt lelkesedünk, de az igenek (35 százalékban teljesen, 27 százalékban részben) még mindig abszolút többségben vannak. Magyarországon egyértelmű többségben vannak, akik szerint támogatni kell a megtámadott Ukrajnát.

A távirati iroda emellett arról írt, hogy az uniós polgárok helyeslik az Ukrajna elleni orosz háborúra adott válaszlépéseket, ideértve a humanitárius segítségnyújtást, a háború elől menekülők befogadását, az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, valamint a gazdasági és katonai támogatást.

Az európaiak nagy többsége szerint az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy az EU-nak gondoskodnia kell energia- és gazdasági biztonságáról (85 százalék), valamint fokoznia kell a tagállamok közötti katonai együttműködést (75 százalék), miközben továbbra is szolidaritást kell tanúsítania Ukrajnával (71 százalék).

A megkérdezettek