Putyin a háború részesének nevezte a NATO-t

Oroszországnak immár az Egyesült Államoké mellett a többi NATO-ország nukleáris arzenálját is számításba kell vennie egy olyan helyzetben, amikor a szövetség fő célja Oroszország stratégiai legyőzése.

Oroszországnak immár az Egyesült Államoké mellett a többi NATO-ország nukleáris arzenálját is számításba kell vennie egy olyan helyzetben, amikor a szövetség fő célja Oroszország stratégiai legyőzése. Ezt Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában.

Az orosz államfő, aki kedden jelentette be, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START megállapodásban, az MTI által szemlézett interjúban emlékeztetett rá, a NATO hivatalosan nem részese az Új START-nak, de azzá akar válni. A brit és a francia nukleáris arzenál bevonásától a tárgyalásokba korábban Moszkva eltekintett, a kérdést zárójelbe tette, amíg a NATO szinte demilitarizált szervezetnek nyilvánította magát. Felidézte, a korábbi kijelentéseket, amelyek szerint a szövetség nem katonai blokk. Mint mondta, a kérdés megvitatásában most

vissza kell térni a kezdőkörbe”. Minden máson felül, amikor azt teszik, amit ma Ukrajnában tesznek, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek. Ez egyszerűen nevetséges.

Putyin szerint a NATO az Ukrajnába irányuló, több tízmilliárd dolláros fegyverszállításai miatt a konfliktus részesének tekintendő, mert a szövetség nem kap pénzt a szállítmányokért. Ezeket a fegyvereket egyoldalúan adják át, ami bizonyos mértékig, legalábbis közvetve, de mégis bűnrészességet jelent a kijevi rezsim által elkövetett bűncselekményekben, beleértve a Novorosszija (Új-Oroszország – az Orosz Birodalomban így nevezték a mai Ukrajna déli, a 18. századi orosz-török háborúk idején elhódított területeit) és Donyeck lakónegyedei lövetését. Szerinte a Nyugat egyetlen célja Oroszország felszámolása jelenlegi formájában.

Egyetlen céljuk van, feloszlatni a volt Szovjetuniót és annak fő részét, az Oroszországi Föderációt.

Az orosz elnök azt mondta, Oroszországot a nyugati tervek szerint feldarabolnák, a civilizált nemzetek közé csak külön-külön vennék fel, ami miatt országa népeinek sorsa drámaian megváltozna, az sem biztos, hogy az orosz nép fennmaradna. A kapcsolatok építése miatt, egyfajta partnerségi megfontolásból nem reagáltak eddig ezekre a tervekre, de a jelenlegi helyzetben kénytelenek.

Szerinte Oroszország népének egységesnek kell maradnia, Oroszország egyetért azzal, hogy a világnak változnia kell, de azt  ellenzi, hogy ez az új világ csak egyetlen ország, jelen esetben az Egyesült Államok érdekei szerint épüljön. Azt mondta, Washingtonhoz többen csak gazdasági és a katonai függőségük csatlakoztak, miközben tudják, hogy az Oroszország elleni küzdelem csak az amerikaiak egoista érdekeit szolgálja. Putyin kifejezte meggyőződését, hogy a többpólusú, a kölcsönös tiszteleten alapuló világért folytatott küzdelme győzedelmeskedni fog.