Magyarországon a Pegasus a rendszer szerves része – állítja egy EP-képviselő

Jelentés készül Brüsszelben, hogy használják a kémprogramokat az unióban.

Sophie in’t Veld holland liberális európai parlamenti képviselő tartott ma sajtótájékoztatót Brüsszelben. A politikus jelentéstervezet készített a Pegasus és a hozzá hasonló kémszoftverek használatáról, és azt mondta a Népszava tudósítása szerint, hogy

Magyarországon és Lengyelországban látjuk, hogy a kémprogramok a rendszer szerves részét képezik, egy olyan rendszerét, amelyet úgy építenek fel, hogy ellenőrizze, sőt, elnyomja az állampolgárokat, vagyis a kormány kritikusait, az ellenzéket, az újságírókat, a közérdekű bejelentőket.

Sophie in’t Veld azt is mondta, hogy négy, vagy öt tagállamban nyíltan visszaélnek a kémszoftverekkel, mivel azokat politikai célokra használják. Megjegyezte azt is: probléma, hogy nincs érdemi európai felügyelet, amely a kiberfegyverek magánszemélyek elleni illegális használatát ellenőrizné és korlátozná. A politikus szerint szükség van a kémprogramok kormányzati szervek általi használatát szabályozó közös uniós szabványokra. Szerinte a kormányoknak bizonyítaniuk kellene, hogy a technológia alkalmazása veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A jelentéstevő javasolja azt is, hogy készüljön egy lista azoknak a foglalkozási ágaknak a képviselőiről is, akiket nem lehet kémszoftverrel megfigyelni, idesorolná az ügyvédeket, az újságírókat, a politikusokat és az orvosokat.

A Pegasus és más szoftverek használatát vizsgáló EP-különbizottság várhatóan jövő márciusban, hosszabbítás esetén júniusban fejezi be a tevékenységét.

A Pegasus-botrány 2021 júliusában robbant ki, amikor a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat, benne a Direkt36-tal arról számolt be, hogy magyar újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az újságírók az az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

A Direkt36 több mint 300 magyarországi célpontot talált a listán, közöttük volt Panyi Szabolcs és Szabó András, a tényfeltáró portál munkatársai, Csikász Brigitta újságíró, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa, Simicska Lajos fia és egyik legközelebbi bizalmasa, a CEU egyik külföldi diákja, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és kilenc másik ügyvéd, egy magyar titkosszolga, illetve Áder János, volt köztársasági elnök és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetői is.