Túl sokan akarnak szülni a Szent Imre Kórházban, ezért november 1-től megszüntetik a szabad szülésznőválasztást

Az intézmény a Facebookon indokolta a döntést.

A Szent Imre Kórház szerint elképesztő mértékben emelkedett azok száma, akik területileg nem az intézményhez tartoznak, mégis ott akartak szülni, ezért lényegében megszüntetik a szabad szülésznőválasztást.

A kórház Facebookon közzétett bejelentésében azt írják,

A vajúdás és a szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog.

A kórház szeptemberben másfél napra szüneteltette a  szülészeti és nőgyógyászati osztályán a betegfelvételt az osztály túlterheltsége, a területileg nem a kórházhoz tartozó, megnövekedett nagy számú átjelentkezések és a megbetegedések miatt.

Mostani posztjukban részletezik, számukra „a legfontosabb a kismamák és a gyermekük egészsége, a biztonságos és pozitív szülésélmény biztosítása”, és a mostani „megújulás” célja is az, hogy „továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon” tudják biztosítani a szülészeti ellátást az „igényjogosultak számára”.

Mint írják, bár 2021. január 1. óta törvény tiltja a szülésznő fogadását, de azóta lehetőség van szülésfelkészítésen részt venni, a felkészítést végző szülésznő pedig a vajúdás és a szülés kísérésében is részt vehetett. Emiatt viszont „elképesztő mértékben emelkedett” azok száma, akik így csak a szülés idejére jelentkeztek be a kórházba, pedig lakóhely vagy védőnői szolgálat szerint területileg nem a kórházhoz tartoznak, azonban a kórház vezetése szerint „egyértelmű, hogy ez veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

A változtatás után a kismamák már csak a szülésük idején épp szolgálatban lévő szülésznők közül választhatnak.

(via hvg.hu)