Orbán: Európának nincs eszköze a szomszédban zajló konfliktus kezelésére

A miniszterlenök szerint minden fontosabb döntésért végső soron a miniszterelnök felelős.

A miniszterlenök szerint minden fontosabb döntésért végső soron a miniszterelnök felelős. Ő azt tartja a miniszterelnök elsőrendű felelősségének, hogy valamilyen módon előre elgondolja, milyen idők várnak ránk, és erre felkészítse a magyarokat.

Európa, a nyugati ember, és benne Magyarország, a veszélye korába léptünk. Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalaság és a háborúk kora lesz.

– mondja Orbán.

Szerinte a háború és a válaszként adott uniós szankciós politika pénzügyi válságot okozott, a magas amerikai kamatokkal együtt pedig magas inflációhoz vezetett. A miniszterelnök gyakorlatilag elmondta, hogy stagfláció jön a következő években. Szerinte a gazdag országok felé tektonikus erővel erősödik fel a migráció, mindezek mellett világméretű kiterjedéssel fenyegető háború zajlik a szomszédban.

Orbán öngyilkossági kísérletnek látja a nagy európai lakosságcsere programot, a genderőrületet és a liberális európa programját is.

Ésszerű rend, stabilitás, semmi önelégültség, de annél több alázat, és megalkudást nem ismerő, hajlíthatatlan hűség, írta le a megteremteni kívánt Magyarországot Orbán.

Biztosítani fogják az egyházak tiszteletét, és az evangélium hirdetésének szabadságát. Látják, hogy igény van egyházi kórházakra és iskolákra.

Orbán szerint első helyen Magyarország biztonságáról kell beszélnie. Szerinte az ukrán-orosz háborúnak nem lett volna szabad elkezdődnie. Azt mondja, Európának ma semmilyen eszköze nincs a szomszédjában zajló konfliktus kezelésére. Szerinte a nyugati vezetők meg vannak róla győződve, hogy a szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot, ami papíron lehetséges is, és néhány papírpolitikus lebegtet is felméréseket. Orbán szerint ő még nem látott olyan kontinentális zárlatot, ami működött volna, sőt, sokszor az bukott bele, aki kitalálta.

Magyarország szerinte nem akadályoz szankciókat, amíg azok nem lépik át Magyarország biztonságának vörös vonalát.