Oroszország fegyverletételre szólította fel Mariupolt

Oroszország közölte, hogy megkíméli a Mariupolban harcoló ukrán katonák életét,  de csak akkor, ha vasárnap leteszik a fegyvert.

Oroszország közölte, hogy megkíméli a Mariupolban harcoló ukrán katonák életét,  de csak akkor, ha vasárnap leteszik a fegyvert.

Az orosz kormány közölése szerinte Mariupolban ugyan még mindig harcolnak ukrán katonák és „külföldi zsoldosok”, annak ellenére, hogy Oroszország állítólag már majdnem átvette az irányítást a kikötőváros fölött.  Moszkvai idő szerint ezért reggel hat és délután egy óra között az ukrán oldalon harcolók még letehetik a fegyvereiket, és cserébe garantálnák biztonságukat. Azokkal, akik így tesznek, a hadifoglyokról szóló Genfi ​​egyezménynek megfelelően járnak el – állították.

A felszólításban azt nem részletezték, hogy mi lesz azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók feladni a harcot, noha az oroszok állítják,  az ajánlatot „tisztán humánus elvek alapján” adták.

Oroszország szerint a kikötővárosban az egyetlen megmaradt ukrán csapatok az Azovsztal acélmű környékének egy kisebb területén tartózkodnak, és az orosz erők az éjszaka fél óránként felhívták az ott tartózkodó katonák figyelmét az ajánlat részleteire. A felhívásban arra is biztatták őket, hogy ne várják meg Kijev engedélyét, hanem hozzanak maguk döntést a megadásról.

Volodimir Zelenszkij elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a Mariupolban megmaradt harcosok likvidlálása véget vetne az Oroszországgal folytatott béketárgyalásoknak.

(BBC)