Donald Tusk: Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok

Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok, mondta Donald Tusk az ellenzék nagygyűlésén.

Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok, mondta Donald Tusk az ellenzék nagygyűlésén.

Mint fogalmazott,

számunkra, a lengyelek számára és a magyarok számára a szabadság és a szolidaritás nem üres szlogenek. Együtt voltunk 1956 októberében, együtt voltunk, amikor 1980-ban Lengyelországban megszületett a Szolidaritás. és 1989-ben, amikor mindkét nemzetünk megszabadította önmagát a szovjet nyomás alól.

Azzal folytatta, lengyelek és magyarok egyaránt jól emlékeznek, tegnap múlt a születésnapja Bem József tábornoknak, aki ha élne, a Műegyetem rakparton lenne, nem másik budapesti helyszínen.

Varga Jennifer / 24.hu

Az ukrán földön zajló harcok szerinte nemcsak az ukrán állam szuverenitásáért vívott harcok, a tétje ennek sokkal nagyobb, arról van szó, hogy Lengyelország és Magyarország szabadságáért küzdenek az ukránok.

Egyetlen becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra áll ebben a küzdelemben. Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy a leginkább Putyin-párti vélemény alakuljon ki róluk egész Európában. Nem hiányzik a világban semmilyen olyan politikus, akik politikai vakságból vagy üzleti okból Putyin pártjára állnak ebben a küzdelemben

– mondta Tusk.

Közölte, elfogadhatatlan az a vízió, amit némely politikus Európában és Budapesten is oszt, ezért is néz Európa reményteljesen az április 3-i választásokra.

Tusk szerint nem szabad azt hinni, hogy a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa. Sok sikert kívánt az ellenzéknek a választásokra.