Emmi: Nem a semmiért kapott 18 milliót a nyelvtanulási biztos

Rétvári államtitkár szerint úgy is jár a pénz a nyelvtanulásért felelős miniszteri biztosnak, hogy magyar diák még nem ment külföldre.

Szabó Timea, a Párbeszéd frakcióvezetője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Kásler Miklósnak, miután lapunk megírta, lassan három éve úgy veszi fel a külföldi nyelvtanulási programért felelős miniszteri biztos a fizetését, hogy még egy magyar diák sem jutott ki külföldre. Az ellenzéki politikus cikkünk alapján arra várt választ, miért foglalkoztatják Bartos Mónika fideszes képviselőt,

Lapunk korábban kereste Bartos Mónikát, hogy megtudjuk, mit tett miniszteri biztosként, de nem válaszolt.

Kapcsolódó
Három éve havi félmilliót vesz fel a külföldi nyelvtanulásért felelős biztos, bár a program nem indulhatott el
Kinevezése óta egyetlen tanulót sem indítottak útnak a járvány miatt, sőt a program szervezését kiadták egy közalapítványnak, Bartos Mónika mégis 18 millió forint fizetést vehetett fel.

Szabó Tímeának Rétvári Bence államtitkár válaszában most elárulta, a minisztérium elégedett Bartos Mónikával. Bár a járvány miatt a diákok nem utazhattak, Bartos Mónika igenis megérdemli a havi félmillió forintot, mert a miniszteri biztosnak

kulcsszerepe volt számos előkészítési, szervezési tevékenység koordinációjában. 

Az államtitkár Bartos Mónika érdemei közé sorolta, hogy a 2020-ban a diákoknak létrehozott pályázati felületen két hét alatt 70 ezren jelentkeztek. Felvették a kapcsolatot a külföldi partnerekkel, kidolgozták a szakmai együttműködés részleteit,

amelynek eredményeként 2022. január 6-ig angol nyelvterületen 111.682 fő, német nyelvterületen 15.556 fő, francia nyelvterületen pedig 2.240 tanuló jelentkezését fogadták volna a nyelviskolák.

2021-ben tovább fejlesztették a pályázati felületet, az érdeklődő intézményeknek 2021. november 30-án webináriumot szerveztek, amiről a videó elérhető a program „operatív előkészítéséért felelős Tempus Közalapítvány honlapján”.

Arról, hogy a koronavírus-járvány miatt még mindig fennálló bizonytalanságok miatt a kormány egy évvel ismét elhalasztotta a külföldi utakat, Rétvári azt írta, a program Bartos Mónika munkájának is köszönhetően készen áll a megvalósításra,

sikeres és biztonságos kivitelezése azonban csak biztonságos körülmények között garantálható, ezért a felelős döntés az ismételt halasztás volt.

Korábban a Demokratikus Koalíció durva pazarlásnak nevezte, hogy a semmire kap havi félmillió forintot a fideszes képviselő, aki a kormany.hu oldalon elérhető információ szerint április végéig tölti be tisztségét.