Lopás miatt feljelentik a kulturális államtitkárt

Prőhle Gergely szerint csak egy gesztus volt Fekete Péter akciója. A jobbikos Brenner Koloman viszont úgy véli, az az egész Orbán-rezsimet jellemzi.

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke Facebook-oldalán jelentette be, hogy feljelentést tesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára ellen. Szerinte ugyanis Fekete Péter tolvaj, akinek börtönben lenne a helye.

A meglehetősen durva vád előzménye valójában egy félreértés lehet. Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár (EPGK) pénteki átadóján ugyanis az államtitkár azt mondta, rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól, majd elő is húzott egy focilabdát, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) katalogizált eleme.

Prőhle Gergely, a PIM egykori igazgatója, az Esterházy-könyvtárnak helyet adó Evangélikus Országos Gyűjtemény vezetője azt mondta, reméli, az államtitkár vissza is viszi a labdát.

Később Prőhle Gergely a 444-nek azt írta, Fekete Péter kulturális államtitkár természetesen nem lopta el a labdát, gesztusként mutatta meg, még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, kesztyűt húzott és arra is már helyben ígéretet tett, hogy visszaviszi.

A jobbikos Brenner Koloman ennek ellenére folytatólagosan elkövetett lopás miatt jelenti fel az államtitkárt. Szerinte ugyanis „mindent elárul az Orbán-rezsimről”, hogy „arcátlan módon még a közgyűjteményeinket is meglopják!”

Az MTI szerint szombaton, a magyar kultúra napja alkalmából Fekete Péter államtitkár megköszönte a kulturális intézmények képviselőinek az elmúlt időszakban folytatott megfeszített munkájukat, azt, hogy

sajátjuknak érezték közös örökségünket, és az elmúlt években tapasztalt válságos helyzetben is őrizték és gyarapították azt.