527 millió forintot követel vissza a kormány a roma önkormányzattól

Az adósság ügyét rendkívüli közgyűlésen tárgyalták volna, de az elnök a járványhelyzetre hivatkozva elrendelte a székház fertőtlenítését.

A Belügyminisztérium 527 millió forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ), ami a szervezet csődjét okozhatja – írja a Népszava.

A lap szerint az ügyben rendkívüli közgyűlést tartottak volna a roma képviselők hétfőn, ám az ORÖ elnöke érdekes döntéssel akadályozta meg az eseményt. Agócs János elnök szombaton arról tájékoztatta a tagokat, hogy

2021. december 13. napjára az épület fertőtlenítését rendeltem el a járványhelyzet csökkentése érdekében.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a fertőtlenítést végző személyeken kívül senki nem tartózkodhat a szervezet Dohány utcai épületében, így a közgyűlést sem lehet megtartani.

Az ORÖ egyik név nélkül nyilatkozó képviselője a Népszavának azt mondta, hogy a Belügyminisztérium által most visszakövetelt pénzt még az előző ciklusban költötték el, amikor az országos önkormányzat 2016-ban jogalap nélkül megyei irodákat hozott létre. A képviselő politikai retorzióként értékelte a történteket, szerinte ez a válasz arra, hogy az ORÖ nem Farkas Félixet, a „kormány emberét” választotta meg a roma nemzetiségi lista vezetőjévé.

Farkas Félix eddig nemzetiségi szószóló volt az Országgyűlésben, és úgy tervezte, hogy az is marad. Csakhogy helyette az ORÖ közgyűlése Agócs Jánosnak szavazott bizalmat: a parlamenti választáson ő vezeti majd a roma nemzetiségi listát. A jogszabályok szerint a nemzetiségi lista első helyezettje kedvezményes mandátummal bekerülhet a parlamentbe.

Az Országos Roma Önkormányzat a lapunk birtokába is eljutott belügyminisztériumi levél szerint még egyetlen idei részelszámolási kötelezettségének sem tett eleget, a tárca ezért emiatt is felszólító levelet küldött a szervezetnek.