Dúró Dóra kártérítést akar az oltások mellékhatásaiért

A Mi Hazánk elnökhelyettese az elhunytak hozzátartozóinak tízmillió forint egyszeri kártérítést fizettetne az állammal.

Dúró Dóra határozati javaslatot nyújtott be, hogy a magyar állam fizessen a koronavírus elleni oltások mellékhatásai miatt egészségkárosodást szenvedőknek. A független képviselő tervei szerint így alakulna a kártalanítás.

A koronavírus elleni oltóanyagok mellékhatásai miatt elhunytak hozzátartozói tízmillió forint egyszeri kártérítést, kiskorú gyermekeik 18 éves korukig az átlagbérrel megegyező életjáradékot kanának. A betegeknek az  egészségkárosodásuk mértékével arányos összeget fizetne az állam.  Dúró Dóra szerint ez azért szükséges, mert az Alaptörvény szerint ugyan mindenkinek joga van a testi egészséghez, de jelenleg ezért gyakorlatilag nem vállal felelősséget senki.

A Mi Hazánk elnökhelyettese nemcsak azt tartja nyilvánvalónak, hogy a különleges eljárásban engedélyezett vakcinák kockázatosabbak, hanem azt is, hogy az államnak fizetnie kell, ha a kormány közvetlenül vagy közvetve kötelezővé teszi az oltások felvételét. Dúró Dóra többször jelezte, a Mi Hazánk tiltakozik az oltás kötelezővé tétele ellen, semmilyen lezárást nem támogat és ellenzi a gyerekek oltását is.

Torsten Braner, a Taylor Wessing ügyvédi iroda munkajogi szakértője korábban arra figyelmeztetett, a munkáltatót kártérítési felelősség terhelheti, ha kötelezővé teszi az oltást és dolgozóját kár éri a mellékhatások miatt. A felelősség kérdését nem rendezi a kormányrendelet, amely lehetővé teszi a cégeknek, hogy kötelezővé tegyék az oltást dolgozóiknak, de a jogrendszerből ez vezethető le.

Kapcsolódó
A munkáltató fizethet az oltás esetleges mellékhatásai miatt
A kötelező oltás lehetővé tevő kormányrendelet nem foglalkozik a felelősség kérdésével, a munka törvénykönyvéből azonban levezethető.