Olyan brutálisan drágulnak az építőanyagok, hogy napi árazást vezettek be

Húsz éve nem volt példa ilyenre.

Bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa – erősítette meg az InfoRádió értesülését Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Szerinte az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, és ezen változtatni kell. A rossz gyakorlat már harminc éve tart, ugyanis az építőanyag-ipari ágazat magyarországi privatizálásakor az jelentős mértékben külföldi tulajdonba került. Koji László úgy véli, ahhoz, hogy a versenyhelyzet némiképp javuljon, arra lenne szükség, hogy ne csak a külföldi befektetéseket, hanem a magyar tulajdonúakat is részesítsék vissza nem térítendő állami támogatásokban.

Az ÉVOSZ elnöke három olyan építőipari alapanyagot emelt ki, amelyek esetében különösen nagy Magyarország importfüggősége: a vas- és az acélipari termékeknél, a faipari termékeknél és a műanyagipari alapanyagbázisú termékeknél tapasztalható a legnagyobb árváltozás a világkereskedelemben, így ezeknél vezették be nálunk a napi árazást. A magyar kivitelezők nagy kitettsége miatt könnyen előfordulhat az is, hogy az ország egyes kereskedőinél nem is lehet beszerezni bizonyos építőanyagokat.

Koji szerint az év második felében valamelyest normalizálódhat a helyzet, de addig fel kell készülni arra, hogy tovább emelkednek, illetve tartósan magasak maradnak az építőipari alapanyagárak.