Alig lehet kapni Magyarországon a gyógyszert, ami hatékony lehet a koronavírus ellen

Jelentősen megugrott a klorokin iránti kereslet.

Márciusban rövid időn belül négyszeresére emelkedett a klorokin hatóanyagtartalmú gyógyszer iránti kereslet – írja az Index. A gyógyszert jelenleg azok sem tudják beszerezni, akik eddig rendszeresen használták.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a lapnak azt mondta, hogy szórványosan kifutottak a készletek, de ezek pótlása folyamatos, és kedden érkezett az országba egy újabb szállítmány.

Az Index olvasója jelezte a hiányt. A betegsége miatt naponta kell szednie bázisterápiaként a klorokin tartalmú gyógyszert, de az jelenleg nem beszerezhető. Hétfőn személyesen tíz gyógyszertárban volt, sehol sem volt a gyógyszerből. Ezután felhívott további 15 gyógyszertárat, mindenhol azt a választ kapta, hogy nincs készlet, és a beszállítók sem tudják, mikorra lesz utánpótlás.

A klorokinról a 24.hu is írt bővebben. Ez egy malária elleni vegyület, amiről kiderítették, hogy hatékony a koronavírussal szemben. A klorokinnak ugyanis van egy úgynevezett immunomoduláns hatása, ami közvetve, illetve több ponton közvetlenül is vírusellenesnek bizonyul.

Koronavírus: megvan az első hatékony gyógymód
Egy malária elleni vegyületről derítették ki, hogy hatékony a koronavírussal szemben, de életeket menthet a gyógyult emberek vérplazmája is.

Kiemelt kép: AFP