Schmidt Máriának 1,1 milliárdot, Ungár Péternek 276 milliót hoz közös családi cégük

Egy másik érdekeltségükből további egymilliárd forintot egyelőre nem vesznek fel.
Kapcsolódó cikkek

Az előrejelzéseknek megfelelően csaknem 2,6 milliárd forintos osztalékkifizetést hagyott jóvá a részvényeseknek a Schmidt Mária családi cégeként ismert Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. közgyűlése április végén – derült ki a társaság 2018-as pénzügyi beszámolójából.

Mindez azt is jelenti, hogy az erősen kormánypárti kötődésű üzletasszony (egyben a 30 éve szabadon emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos) óriási összeget zsebel be. A BIF Nyrt. főrészvényese ugyanis a Pió-21 Kft., ami 100 százalékban Schmidt Mária és gyerekei tulajdonában van. Utóbbi cégnek valamivel több, mint 64 százalékos tulajdonrésze van a BIF Nyrt.-ben. Ez azt jelenti, hogy a csaknem 2,6 milliárd forintos osztalékból több mint 1,6 milliárd forintot Pió-21 Kft. részére fizetnek ki. Ennek a cégnek a kétharmada Schmidt Máriáé, a két gyerekének, Ungár Annának és az LMP-s Ungár Péternek pedig egyhatod-egyhatod tulajdonrésze van. Vagyis az 1,6 milliárd forint osztalékból

A BIF Nyrt. legutóbb akkor került a hírekbe, amikor nemrég kiderült, hogy a kormány nem hajlandó közzétenni, hogy az Agárminisztérium mekkora összegért bérli a belváros egyik legdrágább részén fekvő Vigadó Palota Irodaházat, amit a BIF-től bérel.

Titkolja a kormány, mennyiért bérelnek ingatlant Schmidt Máriától
Mindenképpen drága belvárosi irodaházra volt szükség az Agrárminisztérium elhelyezéséhez.

Schmidt Máriának egyébként annyira jól megy, hogy tavaly majdnem 100 millió forintot keresett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitványban (KKETTKK) is. Előfordulhat, hogy ezért már nem is volt szüksége arra, hogy a már említett Pió-21. Kft.-ben keletkezett osztalékot felvegye. A cég beszámolója szerint ez a társaság is több mint egymilliárd forint nyereséggel zárta a tavalyi évet, ám Schmidt Mária, Ungár Anna és Ungár Péter döntése értelmében ezt az összeget nem vették fel, hanem a cég eredménytartalékába helyezték.

Kiemelt kép:Marjai János/24.hu