Közmunkára megy az MSZP alelnöke

Ez nagy eséllyel valamilyen fizikai munka lesz, de nem ijed meg tőle.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke nem fizeti be azt az ötvenezer forintos büntetést, amit azután kapott, hogy az egyik budapesti tüntetés végén berohant a lezárt Kossuth térre és összetűzésbe került a rendőrökkel. A politikus így 10 nap elzárás, vagy 60 óra közmunka között választhat. A szocialisták alelnöke a Magyar Hangnak azt mondta, hogy nagy valószínűség szerint utóbbi mellett fog dönteni.

Rendőrök teperték le a tüntetésen az MSZP alelnökét
Komjáthi Imre a Kossuth teret próbálta visszafoglalni.

Semmiképpen nem fizetek, ezeknek egy fillért sem, még azt is ellopnák a végén

– így fogalmazott lapunknak Komjáthi a budapesti V. kerületi rendőrkapitányság által kiszabott bírságról. A büntetést akár le is ülné, ám a családját és a gyerekeit nem szeretné ennek kitenni, ezért lesz a vége minden bizonnyal a közmunka. Mint mondta, már tájékozódott arról, hogyan is megy ez: a munkaügyi központban kell jelentkeznie, el kell mennie egy munkaalkalmassági vizsgálatra, majd ajánlanak neki valamilyen munkát. Ez nagy eséllyel valamilyen fizikai munka lesz – mondta, hozzátéve, hogy ő nem ijed meg ettől.

A büntetés alapját adó incidens tavaly decemberben történt, amikor a szakszervezetek a túlóratörvény ellen tiltakozva a Hősök teréről a Kossuth térig, pontosabban a közeli Alkotmány utca végéig vonultak. Ott a beszédek elhangzása után hivatalosan is bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, ám Komjáthi Imre felugrott a színpadra és azt mondta, hogy vissza kell foglalniuk a Kossuth teret, majd oda is rohant.

Ettől a ponttól kezdve már többféle verzió is létezik a történtekre. Az MSZP tájékoztatása szerint Komjáthi Imrét a földre teperték a karhatalom emberei, „a rendőrattak után” térdsérüléssel kórházba szállították. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor azt állította, hogy Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt. Szerintük a politikus az Alkotmány utcában azt követően sérült meg, hogy a rendezvényt befejezettnek nyilvánította a szervezője.

„Lépjen hátrébb!” – Videón, ahogy rendőrökkel lökdösődött az MSZP alelnöke
Komjáthi Imrét kórházba vitték, miután elszabadultak az indulatok a tüntetők elől lezárt Kossuth téren.

Kiemelt kép: MTI / Vajda János