Manfred Weber ezért tűri még meg Orbánt

Okult a Brexitből, nem akar további szakadást az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Manfred Weber megvédte Orbán Viktor és a Fidesz európai néppárti tagságát a Kurier című osztrák napilapban, amely vele együtt Sebastian Kurz osztrák kancellárt is kérdezte az Európát jelenleg leginkább foglalkoztató kérdésekről.

Nem akarok további szakadást Európában

– hangsúlyozta EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje arra a kérdésre, miért van Orbán még mindig a Néppártban.

Csak egy utalás: a Brexit azt követően kezdődött, hogy David Cameron akkori brit miniszterelnök úgy döntött, kilép az Európai Néppártból.

A frakcióvezető szerint az Európai Néppárt nem fogadja el az elszakadást az európai alapjogoktól, az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás is indult Magyarország ellen, de jó lenne, ha a szociáldemokraták is így gondolkodnának.

Weber felhívta a figyelmet, hogy a szociáldemokrata vezetésű Szlovákiában és Máltán olyan újságírókat gyilkoltak meg, akik az állam és a maffia kapcsolatát kutatták.

Az ENSZ migrációs csomagjáról – amelyet Ausztria, Lengyelország és Magyarország sem támogat – Weber azt mondta, az egyes országoknak kell eldönteniük, támogatják-e a megállapodást.

 Azonban szeretném, ha a jövőben lehetőleg minél gyakrabban találnánk közös európai álláspontot a hasonló kérdésekben

– tette hozzá. A néppárt csúcsjelöltje azt mondta: örülne, ha a britek visszafordulnának. Szerinte Nagy-Britannia uniós kilépésével mindkét fél veszít.

Számára az a legfontosabb, hogy a britek kifizessék a számlát távozáskor, ne jöjjön létre határ az Ír-szigeten, és mindkét oldal tartsa tiszteletben a szerzett állampolgári jogokat.

Sebastian Kurz úgy vélte, bár az EU veszít majd gazdasági, politikai és katonai súlyából, a britek számára még nagyobb lesz a kár. Az osztrák soros elnökség célja, hogy egységbe tömörítse a maradó 27 tagállamot, és mindent megtegyen a kilépési szerződés nélküli Brexit elkerüléséért – tette hozzá. (mti)

Weber: A nacionalizmus a fő ellenfél az EP-választáson
Orbán támogatottja arra is felhívta a figyelmet: nem Budapesten, hanem Bukarestben tüntettek a kormány tevékenysége ellen.

Kiemelt kép: Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán, Helsinkiben. (MTI / AP /Markku Ulander)