Vietnamban is egy új magyar bevándorlási lehetőséget népszerűsítenek

Több cég is hirdet egy olyan lehetőséget, amelyben magyarországi ingatlant vásárló vietnamiak szerezhetnek magyar tartózkodási engedélyt.

Kína után Vietnamban is megjelentek olyan hirdetések, amelyek egy új magyar bevándorlási lehetőséget népszerűsítenek – írja a Direkt36. A cikk szerint több cég is hirdet egy olyan lehetőséget, amelyben magyarországi ingatlant vásárló vietnamiak szerezhetnek magyar tartózkodási engedélyt.

A hirdetések szerint az ingatlanbefektetési bevándorlást a 2007-es, külföldiek tartózkodását és beutazását szabályozó törvény teszi lehetővé. Az egyik hirdetés megemlíti azt is, hogy ezt a lehetőséget a tavaly lezárt, számos bírálatot kapott letelepedésikötvény-program alternatívájának szánják.

Bár az ingatlanbefektetést népszerűsítő cégek között több olyan is akad, amelyek a kötvényprogramban is részt vettek, a két lehetőség között vannak lényeges különbségek. Egyrészt az igények pozitív elbírálása – szemben a kötvényprogrammal – nem garantált, a hirdetők szerint havi legfeljebb pár tucat jelentkező reménykedhet abban, hogy megkapják a magyarországi tartózkodást.

A Belügyminisztérium azt közölte a Direkt36-tal, hogy a „magyar kormány semmiféle ingatlanalapú programot nem indított”. Az ingatlanbefektetési lehetőséget hirdető egyik cég, a korábban a kötvényprogramban is részt vevő Innozone Holdings Ltd. tulajdonosa, Földvári Gábor pedig azt mondta a lapnak, hogy nem állami programot reklámoznak, hanem azzal kísérleteznek, hogyan lehet a törvény által kínált lehetőségeket kihasználni.

A korábbi kínai hirdetésekhez hasonlóan a vietnami befektetőket célzó reklámok is próbálnak vonzó képet festeni Magyarországról. A hirdetések kiemelik, hogy a magyar tartózkodási engedély birtokában szabadon lehet utazni a Schengen-övezet bármely országába.

Hozzáteszik azt is, hogy magas szintű az oktatási rendszer, közel 20 Nobel-díjasa van Magyarországnak, az egyik hirdetési oldal pedig a magyar kormány bevándorlási politikáját is dicséri: az elmúlt öt év egyik legfontosabb lépéseként utal „a főként iszlám országokból érkező migránsok elleni kerítés” megépítésére.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint szó sincs a kötvényprogram feltámasztásáról:

Vietnamban csalók próbálják meg lejáratni az országot, akik ellen büntetőeljárást kezdeményezünk. Semmilyen ingatlanalapú letelepedési program nincsen, ezért a nagykövetséget utasítottuk, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.