Bírálta a polgármestert, kirúgták a csopaki háziorvost

Az önkormányzat nem hosszabbította meg a közkedvelt orvos szerződését, és egy fiatalabb doktort szeretnének a helyére.

Balogh Emil 30 éve háziorvos a Balaton-parti településen, de az önkormányzat 2017. december 31. után nem hosszabbította meg vele a szerződést. A helyiek és az orvos szerint is azért, mert nem jön ki a fideszes polgármesterrel – adta hírül a 168 Óra.

A helyi rendelő Balogh Emil saját tulajdona, van hozzá felszerelése és praxisjoga. Karácsony előtt született meg az egyhangú testületi döntés, hogy az év végével lejáró ötéves egészségügyi feladatellátási szerződését nem hosszabbítja meg az önkormányzat, mert hosszabb távon gondolkodnak, ezért egy fiatal orvossal kötnének kontraktust.

Az orvos szerint ez szubjektív és diszkriminatív döntés, amire nem is volt felhatalmazásuk.

Az önkormányzat határozatában nincs magyarázat a döntésre, holott az előírások szerint csak akkor lehet megvonni egy orvos feladatellátási kötelezettségét, ha tartósan nem tesz eleget a munkájának, nem felel meg az ÁNTSZ követelményeinek vagy ha szakmai gondok merülnek fel vele szemben – idézi az orvost a lap. A határozatról az illetékes kormányhivatal törvényességi felülvizsgálata dönt majd, vagyis az ügynek még nincs vége.

Balogh Emil – aki  1994 és 2002 között háziorvosként Csopak félállású, független polgármestere volt – rendszeresen bírálta a város vezetését. Főleg a korábban független, 2010-től a Fidesz-KDNP színeiben politizáló Ambrus Attila vezette polgármesteri hivatal ingatlanértékesítési és -bérleti szerződése ellen emelte fel szavát.

A lap megkérdezte Ambrus Tibort, miért nem hallgatták meg Balogh Emilt, mielőtt meghozták az elbocsátó döntésüket. A polgármester azt mondta, a vita a napokban jogi útra került, aminek lezárultáig nem kíván nyilatkozni.

Balogh Emil január 1-jével a közeli Úrkúton kapott helyettesítő körzetet, de a csopaki rendelőbe is visszajár még.

Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Kummer János