Demokrácia: Magyarország az EU sereghajtója

A Freedom House szerint az unió legkevésbé demokratikus országa Orbáné.

A hvg.hu emlékeztet rá, hogy még a második legrosszabbtól is messze elmarad a magyar demokrácia helyzete. A Freedom House elemzésében Magyarország még szabadnak minősül.

A demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán 72 pontot kaptunk, míg az EU második legrosszabb helyezettje Bulgária 80 pontot ért el.

A régióból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria 94 ponton áll. Az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.

Az egész világon mindössze két ország ért el 100 pontot: Finnországban és Svédországban tökéletes a demokrácia. 99 pont Hollandiának és Kanadának járt. A legrosszabb hely Dél-Szudán, 2 pontot ért el a százas skálán, illetve az önálló országnak nem számító területek közül Tibet 1 ponttal.

Magyarországról az elemzésben azt írták, hogy ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben, de mára egy autoriter rendszer felé halad. Az ország populista vezetői konszolidálták a hatalmukat, miközben meggyengítették a demokratikus intézményrendszert, és már törvényi szinten is támadják a civil szervezeteket.

A washingtoni székhelyű szervezet tavaly egész Kelet-Európáról lesújtó képet festett, de Magyarország már akkor is a legrosszabbak közé került. 

Freedom House: Zuhanórepülésben a magyar demokrácia
Sötét képet fest a washingtoni székhelyű szervezet egész Kelet-Európáról. Magyarország a legrosszabb tanulók közé került.

A szabadságindex összesített pontjai alapján önmagunkhoz képest is romlott a magyar demokrácia helyzete. Magyarország tavaly 76 pontot kapott. 

Freedom House: Orbán Viktor rendszere csábító példa
A szervezet szerint a magyar kormány az állam gazdasági erejét megpróbálta felhasználni saját politikai céljainak elérése érdekében.
Freedom House: A magyar kormány maga alá gyűri a sajtót
Visszaesett Magyarország a sajtószabadság listáján.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd