Nem szakadt rá a plafon: a Fidesz szóvivője megbecsült egészségügyről beszélt

A rombolás persze Gyurcsányék, az elmúlt hét év előtti elmúltnyolcév bűne Puskás Imre értelmezése szerint.

Miután az elmúlt években más sem uralta az egészségügyről szóló híreket, mint az orvosok és az ápolók pályaelhagyása, illetve külföldre vándorlása, és az, hogy emiatt idén nyáron több helyen is osztályokat zártak be hosszabb-rövidebb időre, 2017 novemberében a Fidesz szóvivője kiállt és azt próbálta beállítani, hogy az ő kormányzásuk idején épülés, megbecsülés jellemzi az egészségügyet. Ugyan beszélt rombolásról is, de az szerinte a szocialisták műve, az elmúlt hét év előtti elmúltnyolcévé.

Így lehet összefoglalni, ami Puskás Imre sajtótájékoztatóján történt, az MTI a következőképpen adta vissza az ott történteket, amit változtatás nélkül közlünk:

A polgári kormány anyagi és erkölcsi megbecsülést adott az egészségügyben dolgozóknak, ennek része a november elsejei újabb béremelés – hangsúlyozta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Puskás Imre, a Fidesz szóvivője, azt állítva ezzel szembe, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának az egészségügy volt az egyik legnagyobb kárvallottja.

Mint mondta, az egészségügyben végrehajtott – az elmúlt években 400 milliárd forinttal finanszírozott, a következő években is folytatni kívánt – szakorvosi és ápolói béremelés célja és eredménye a kormány tevékenységének, a gazdasági növekedés és a pénzügyi stabilitás pedig lehetőséget teremtett a korábbi kormányzat által kivont forrás visszapótlására.

Szavai szerint a szocialisták kormányzása idején “tartós rombolás zajlott”, a cél pedig az volt, hogy az egészségügy gyengítésével a fizetős szolgáltatásokhoz, a magánellátásba tereljék a betegeket.

Példaként említette, hogy míg a szocialista kormányok 600 milliárd forintot vontak ki a szférából, a Fidesz vezette kormányzat az elmúlt években 500 milliárd forintot fordított bővítésre, fejlesztésre, a jövő évi költségvetés pedig 542 milliárddal többet ad erre a területre, mint a szocialisták kormányzása idején elfogadott utolsó, 2010-es büdzsé.

A következő évek fejlesztéseinek legjelentősebb elemeként Budapest “soha nem látott mértékű” kórházfejlesztési programját említette, amelyre a következő nyolc esztendőben 200 milliárd forintot fordítanak majd.