Értetlenül áll az Igazságügyi Minisztérium a Velencei Bizottság bírálata előtt

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénnyel kapcsolatos javaslatai többségét az Országgyűlés elfogadta.

Értetlenségét fejezte ki az Igazságügyi Minisztérium, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága politikai feltételezéseken alapuló kritikákkal egészítette ki végső véleményét, annak ellenére, hogy a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénnyel kapcsolatos javaslatai többségét az Országgyűlés elfogadta.

A közlemény tájékoztatása szerint az ET alkotmányjogi szakértőkből álló testülete pénteki ülésén, amelynek napirendjén szerepelt az állásfoglalás elfogadása, Trócsányi László igazságügyi miniszter a szabályozás indokoltságát európai kontextusba is helyezve hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára fontos az együttműködés az Európa Tanács szerveivel. Emlékeztettek, hogy az együttműködés szellemében Trócsányi László a törvényjavaslatról április 24-én személyesen tájékoztatta Thorbjorn Jaglandot, az ET főtitkárát, és a Kecsmár Krisztián államtitkár által vezetett szakértői delegáció május 5-én egyeztetést folytatott a főtitkárság jogi szakértőivel.

A kormány javasolta az Országgyűlésnek, hogy a törvényjavaslat parlamenti elfogadására csak a Velencei Bizottság előzetes véleményének beérkezését követően kerüljön sor, annak érdekében, hogy a testület javaslatait az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában megvitathassák.

A június 2-án ismertté vált előzetes vélemény konklúziójában megfogalmazott konkrét jogi tartalmat érintő javaslatok többségét – ötből hármat – az Országgyűlés elfogadta. A két el nem fogadott javaslat elutasításának indokairól Trócsányi László tájékoztatta a Velencei Bizottságot.

A minisztérium a közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja az együttműködést a Velencei Bizottsággal, ezért az Igazságügyi Minisztérium értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy a testület – annak ellenére, hogy javaslatai többségét az Országgyűlés elfogadta – politikai feltételezéseken alapuló kritikákkal egészítette ki végső véleményét. Trócsányi László – aki maga is hosszú éveken át a Velencei Bizottság tagja volt – a vitában kiemelte, hogy az ilyen eljárás nem könnyíti meg a kormány együttműködését a Velencei Bizottsággal, olvasható a közleményben.

Azt is írták: a tárca furcsának tartja, hogy a Velencei Bizottság honlapján a jelen törvénnyel kapcsolatos sajtóközlemény végén már egy másik, közelgő véleményére hívja fel a figyelmet. E szerint még ebben a hónapban delegációt küldenek Magyarországra, amely találkozni kíván a Central European University, nem-kormányzati szervezetek (NGO), valamint a kormányzat képviselőivel. A tervek szerint a küldöttség a megbeszéléseket követően véleményt készít arról a törvényről “amely lehetővé teheti a Soros György által alapított egyetem októberi bezárását” – olvasható a közleményben. Az Igazságügyi Minisztérium ehhez a minden jogi alaposságot nélkülöző tájékoztatáshoz nem kíván kommentárt fűzni, azt ugyanakkor megjegyzi, hogy a közlemény ezen megállapítását prejudikációnak tekinti, közölte a minisztérium.

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé végleges véleményét a civil szervezeteket érintő, a múlt hét elején elfogadott magyar törvénnyel kapcsolatban: ebben megállapítják, hogy a módosítások ellenére továbbra is aggályos a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetekre vonatkozó magyar szabályozás, amely csak részben felel meg a bizottság korábban megfogalmazott, előzetes véleményében rögzített fő ajánlásoknak.