Keresztbe tehet az EU Orbánnak

Fogytán Brüsszel türelme. A magyar miniszterelnök pedig teszteli az európai közösséget, meddig mehet el.

Fogytán Brüsszel türelme, írtunk már róla ottani forrásaink elbeszélése alapján, Orbán teszteli az európai közösséget, meddig mehet el, de hamar megelégelhetik hazardírozását. A Politico öt lehetséges forgatókönyvet is felsorolt, mit tehet az EU, ha fel akar lépni a magyar miniszterelnökkel szemben.

Kirakhatják a Fideszt az Európai Néppártból. Egy tagság felfüggesztéséhez vagy kizáráshoz az kell, hogy a néppárti elnök vagy minimum hét darab, de öt különböző országot képviselő politikusa ezt kezdeményezze az EP-ben. Bajos ez az út, mert a 216 néppártiból 12 fideszes, feszes a parlamenti matek Brüsszelben is.

Nagyobb sebességre kapcsolhatják a kötelezettségszegési eljárásokat. Elsősorban a menekültkvóta elutasítása miattit. Ezzel az lenne a probléma, hogy így lassulnának a migránskérdés reformjai.

Jogállamiság-mechanizmus indulhat. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabb esetben az ország szavazati jogát is felfüggeszthetik, Lengyelország ellen indult már ilyen. A magyarok azonban készek tárgyalni, ezért az Európai Bizottság ezt sem választaná, ha nem szükséges.

Felfüggeszthetik a támogatásokat. Ezt mindenki a saját bőrén érezné itthon, az olaszok és a svédek pedig annak a pártján állnak, hogy aki elutasítja a menekültkvótát, EU-s pénzt se kapjon, de a 2014-ben 7 évre elfogadott költségvetésen nem lenne egyszerű változtatásokat eszközölni.

Független szakértőket küldhetnek. A jogállamiságot ellenőriznék Brüsszel emberei, de a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács előtt rendre elbukna ez a formula is.

Az előzetes tervek szerint április 26-án tartanak vitanapot az Európai Parlamentben a magyar helyzetről, majd április 29-én az Európai Néppárt is frakcióülést tart, ahol értékelik a vitanapot, itt dőlhet el a Fidesz sorsa. Szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, Orbán elmegy az EP ülésére.