Előszeretettel boncol sok kórház, mert jól fizet

Van, ahol majdnem minden elhunytat felboncolnak, máshol alig végeznek ilyen eljárást. De mi lehet ennek az oka?

Több kórházban nagyon sok elhunytat boncolnak fel. A Mátrai Gyógyintézet vezeti ezt a listát – ami az idén januárban elvégzett boncolások arányát mutatja -, ott az elhunytak 87 százalékát boncolták – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Igaz, ez a darabszámot tekintve nem sok: 15-ből 13 esetben végeztek ilyen beavatkozást. Ám a lista második helyén levő kistarcsai Flór Ferenc Kórházban 79 százalékos boncolási ráta a darabszámot tekintve sem elhanyagolható: 132 esetből 104-nél volt boncolás.

Vannak kórházak, ahol viszont alig végeznek ilyen eljárást, nagyon egyenlőtlen az országos eloszlás. A korábbi OEP, most Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva azt írja a lap, hogy januárban huszonöt intézményből egyetlenegyszer sem jelentettek boncolást, és az országos átlag is inkább azt mutatja, hogy ritkán történik ilyen beavatkozás. A januárban kórházban elhunyt több mint tízezer beteg mindössze 29 százalékánál végeztek ilyet. Kifejezetten ritkán boncoltak a balassagyarmati Kenessey Albert kórházban, 47 halálesetből mindössze egyszer. Hasonlóan alacsony, csupán 5 százalék körüli a boncolási aránya a Dombóvári Szent Lukács, a Csornai Margit Kórházban és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

A lap megkérdezte erről a Magyar Patológusok Társaságának elnökég, aki szerint valószínű,

hogy az intézmények egy részében azért tartják magasan a boncolások számát, mert jövedelmező orvosi beavatkozás.

Arra a felvetésre, hogy a magas finanszírozás ellenére a kórházak egy része miért végez mégis kevés boncolást, úgy válaszolt: az intézmények zöme szerencsére teljesen máshogy látja a patológia szerepét.

Ahol az a fontos szempont, hogy ebből (is) legyen bevétel, ott magas a kórboncolások száma, ahol pedig inkább az élő betegek diagnosztikája kerül előtérbe, talán ott a legalacsonyabb a boncolási ráta

– mondta Méhes Gábor elnök.