Tudósok fordultak az Akadémia vezetéséhez a magyarországi antidemokratikus folyamatok miatt

Szerintük a tudományos testületnek törekednie kellene a problémák feltárására és érdemi vita szervezésére.

A Magyar Tudományos Akadémia 28 tagja levélben fordult a testület elnökéhez, melyben aggodalmukat fejezik ki a Magyarországon végbemenő antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. A tudósok azt írják:

igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek.

Említik az oktatás, kutatás és egészségügy súlyos válságát, a közmédia kormányszócsőként való használatát, és független sajtóorgánumok felszámolását, így az Origo átalakítását és a Népszabadság bezárását. Fontosnak tartják, hogy

a Magyar Tudományos Akadémia mint a hazai értelmiség egyik kiemelkedő képviselője és fóruma, részt vegyen ezeknek az össztársadalmi jelentőségű kérdéseknek a feltárásában és érdemi vita szervezésében.

Rámutatnak, hogy az elmúlt napokban több tudós is lemondott tiszteletbeli akadémiai tagságáról, hiányolva a Magyar Tudományos Akadémia szerepvállalását ezekben a kérdésekben. Azt kérik Lovász László elnöktől, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezeket a kérdéseket, és kötelezze el magát amellett, hogy a magyar társadalom égető kérdéseiről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményezzen.

Az aláírók: