Szijjártó bepanaszolta az emberi jogi főbiztost az ENSZ-főtitkárnál

Nem tetszik a külügyminiszternek, hogy az Iszlám Állam szellemiségéhez hasonlították Orbán Viktor politikáját.

Levélben fordult a magyar külügyminiszter Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, azt kifogásolva, hogy a világszervezet emberi jogi főbiztosa Orbán Viktort és más populista politikusokat az Iszlám Állammal állított párhuzamba. Szijjártó Péter szerint ezzel Zeid Al-Husszein alkalmatlanná vált feladatára, és arra is emlékeztette Ban Ki Munt, hogy Magyarország harcoló alakulattal vesz részt az Iszlám Állam elleni harcban.

Szijjártó azt írta az ENSZ-főtitkárnak, hogy a főbiztos kijelentése két dolgot jelenthet, vagy részrehajló és politikai indíttatásból cselekedett, vagy pedig egyáltalán nincs tisztában a világ bizonyos részein zajló eseményekkel.

A külügyminiszter arról is próbálta meggyőzni Ban Ki Munt, hogy Európa „történelmi kihívással” áll szemben. A terrorfenyegetettség és a közbiztonság romlása mellett azt is említette, hogy „a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények száma emelkedik”, és azt írta, a magyar kormány számos közös európai intézkedést kezdeményezett ennek a történelmi kihívásnak a kezelésére. Mivel közös európai megoldás jól láthatóan nincs, Magyarországnak nemzeti hatáskörben meg kellett tennie a szükséges lépéseket a határainál jelentkező „tömeges erőszak” megállítására és lakosságának megóvására – írta Szijjártó.

Zeid Raad al-Husszein múlt hétfőn Hágában a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján arról beszélt, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders holland populista politikus nyíltan népszerűsít. Szerinte sok a hasonlóság Wilders és Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, Nigel Farage és más populista politikusok között, és úgy vélte, ideológiájuk közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Szijjártó azt kérte Ban Ki Muntól, hogy „az ENSZ alapvető fontosságú intézményei iránti bizalom megőrzése érdekében” tegye meg a „szükséges lépéseket”. (Origo)