Szerelmesek találkozóhelye volt, majd tankparkoló, mi az?

Pályázatot írtak ki a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének megújítására, annak eredményeit pedig hétfőn be is mutatták. Az új park jövő év végére készül el, most azonban nézzük meg, hogy miként fest most a népszerű pihenőhely a Palotanegyed szélén.

Az egyetemi tömbök és számos középiskola közelsége miatt a diákok is előszeretettel járnak a kertbe. 1996 óta a kert ad otthont a Múzeumok Majálisa című rendezvénynek, ahol a hazai és határontúli múzeumok találkoznak egymással és a nagyközönséggel.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Az ötholdas területet 1813-ban vásárolta meg az állam a Batthyány családtól, azzal a céllal, hogy azon építsék fel a Nemzeti Múzeum épületét. Korábban cserfák álltak a kertben, azokból azonban az 1838-as árvíz után csak kevés maradt meg.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Pollack Mihály elkészítette a kerítések és a kert terveit, de a múzeum építése elhúzódott, ráadásul rengeteg pénzt emésztette fel. Ezért csak az előtte lévő járda és a kerítés egyik oldala készült el, a többit famaradékból eszkábálták össze.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A Nemzeti Múzeum előtti teret, a későbbi Múzeumkertet nemzeti emlékhellyé az 1848. március 15-én tartott forradalmi nagygyűlés tette. A bejárati kaput másnaptól nemzetőrök őrizték.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

1850-ben tűzték napirendre a múzeumi sétány megvalósítását. Ezt azonban Kubinyi Ágoston igazgató nem állami támogatásból akarta megoldani, hanem inkább lakbéradót vetett ki az intézményre. Később adományokat is gyűjtött, végül pedig a díszteremben rendezett hangversenyeket, ahol a parkosítás javára lehetett pénzt felajánlani.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Az első fákat József főherceg adományaként a Margitszigetről hozták, majd – a korabeli híradások szerint – többek között Kiskunlacházáról és Gödöllőről is küldtek felajánlók. Ma már nincs a múzeumkertben első ültetésből származó fa.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A Múzeumkert fái között megtalálható többek között a zöldjuhar, a hársfa, a hegyi szilfa, a magas kőris, a bálványfa, a fekete diófa, a fehér vadgesztenye, a csörgőfa, a japánakác, a platán és a liliomfa.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A II. világháború és az 1956-os forradalom alatt szovjet harci járművek tartózkodtak a kertben. A növényzetében azonban a legnagyobb kárt mégsem a lánctalpak tették, hanem egy hatalmas nyári orkán 1914. július 23-án, amely az egész országon végigsöpört.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Egészen 1861-ig nem lehetett megpihenni a kertben, ugyanis csak abban az évben helyeztek el ott tíz padot.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

1865-ben elbontották a fakerítést, és Ybl Miklós tervei alapján elkészült a ma is látható vasból készült kerítés. A kert rendjére még az 1950-es években is parkőrök felügyeltek.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A Múzeum kertje kedvelt találkozóhely volt – ahogy a Fővárosi Lapok egyik 1864-es száma fogalmaz: „Ádámok és Évák, Dávidok és Eszterkék” paradicsoma.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Gyászszertartásokat is tartottak itt, többek között Teleki Lászlóét, Kossuth Lajosét és Jókai Mórét, de innen kísérték utolsó útjára Görgey Artúrt, Ady Endrét és Bem Józsefet is.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Az első szobor 1860. május 29-én került a kertbe, és Berzsenyi Dánielt ábrázolta. Az Arany Jánosról készült művet 1893 májusában avatták fel.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A Múzeumkert végleges alakját 1880-ban kapta, amikor a Múzeum körút kiszélesítése miatt egy területet kihasítottak belőle, és a kerítést beljebb helyezték. A következő nagyobb kertészeti rendezés 1952-ben, a múzeumalapítás 150. évfordulójának évében volt.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Szöveg forrása: mnm.hu