A Pentagon rendez ’56-os konferenciát, Orbán nélkül

Mégis lesz 1956-os konferencia az Egyesült Államokban, de nem ott, ahol eredetileg tervezték.

Mégis lesz 1956-os konferencia az Egyesült Államokban, de nem ott, ahol eredetileg tervezték – írja a Népszabadság a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályától kapott válaszok alapján. Korábban a lap azt írta: az eredetileg kiszemelt washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ nem rendezi meg a tervezett konferenciát, mert nem szeretne pódiumot szolgáltatni Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, vagy egy a kormány érdekeit szolgáló történésznek.

A KKM válaszából kiderült, hogy végül a washingtoni Fort McNair támaszponton lévő National Defense University (Nemzetvédelmi Egyetem) ad helyszínt az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából tartandó történészkonferenciának. A tárca szerint a magyar nagykövetség „több amerikai intézménnyel is megbeszéléseket folytatott” egy nagyszabású konferencia megrendezéséről, és végül a National Defense Universityre „esett a választás”.

A külügy most azt írta, hogy „a magyar miniszterelnök személyes részvétele az előkészítés alatt álló történészi konferen­cián semmilyen módon nem merült fel”. Ugyanakkor korábban az Indexnek adott interjújában Szijjártó Péter miniszter azt mondta, hogy bár döntés nincs róla, felmerült Orbán amerikai utazásának lehetősége.