Minden télen megfagy harminc ember az utcán

Az elmúlt hat télen, 2010 ősze óta összesen 161 hajléktalan vesztette életét kihűlés miatt.

Az elmúlt hat télen, 2010 ősze óta összesen 161 hajléktalan vesztette életét kihűlés miatt – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Rétvári Bence, az Emmi államtitkára küldött Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő írásbeli kérdéseire. A legutóbbi, 2015-2016-os télen 30 emberéletet követelt a hideg, az azt megelőző télen pedig 32-t. A legrosszabb a 2011-2012-es tél volt, akkor 47 áldozatot követelt a hideg.

A képviselő egyenként kérdezett rá minden megyére, de egyesítve kapta a választ. Bangóné külön rákérdezett az összes, kihűlés következtében bekövetkezett halálesetre, illetve arra, hogy abból mennyi történt közterületen (vagyis arra is kíváncsi volt, hányan haltak meg saját, fűtetlen otthonaikban). A válaszban viszont csak a hajléktalanok esetei szerepelnek, mert ezt lehetett lehívni a rendőrségi rendszerből.

Az államtitkár azt írta: a rászorulók támogatása az önkormányzatok feladata, de szerinte fontos az is, hogy alakosság télen jobban figyeljen a segítségre szoruló emberekre, mert az emberek hamarabb találkoznak az ilyen esetekkel, mint a hatóságok.