Kihátrált az MSZP a külföldön élő magyarok szavazásáról szóló kezdeményezésből

Szerintük az erről szóló ötpárti egyeztetés és rendkívüli ülés a Jobbik és a Fidesz színjátéka.

Ötpárti egyeztetést hívott össze hétfőre a Jobbik a külföldön élő magyarok szavazásának ügyében – írja az Index. A párt azt is bejelentette, hogy augusztus 18-ra rendkívüli parlamenti ülést hívna össze az ügyben.

A kiinduló probléma az, hogy a mostani szabályozás miatt nem minden külföldön tartózkodó magyar szavazhat levélben. A határon túliak, akiknek nincs magyar lakcímük, azok megtehetik ezt, de a magyar lakcímmel rendelkező, külföldön dolgozó magyar állampolgárok csak a külképviseleteken adhatják le voksukat.

Szávay István azt nyilatkozta: mivel minden ellenzéki párt, sőt, egyes nyilatkozatok szerint még a kormány is nyitott technikai módosításokra, konszenzus jöhet lére a parlamenti frakciók között. Tuzson Bence kommunikációs államtitkár ugyanis bejelentette, hogy az októberi népszavazás esetében a kormány készen áll „technikai jellegű változtatásokra”.

Csakhogy ezek után az MSZP kihátrált, azt mondták, nem vesznek részt a Fidesz és a Jobbik „ötpárti egyeztetésnek nevezett színjátékában”. Tehát a baloldali ellenzéki párt nem fogja aláírni a rendkívüli ülésről szóló indítványt, és a Fideszen múlik, lesz-e rendkívüli ülés.