Vége az ingyenstrandoknak Velencén, év végétől mindenki fizet

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádió július 21-i, Napközben című műsorára, ami Velencefürdőről jelentkezett és az ottani kaotikus állapotokról tudósított. Történt ugyanis, hogy bár tavaly májusban a polgármester azt ígérte, megmarad a szabad strand a Velencei-tó partján, a legutóbbi információk szerint erre csak 2016 végéig van garancia.
Kapcsolódó cikkek

Bár Velence Város Önkormányzatának sajtóközleménye szerint a szabadstrand napfelkeltétől napnyugtáig (reggel 5-től este 10 óráig) továbbra is ingyenes marad, olvasónk szerint ez is hosszú harc eredménye, ráadásul jóval kisebb területet jelent, mint korábban, ugyanis a fizetős rész “bekebelezte” a nagy részét. A megállapodás szerint egyébként utóbbit kedvezményes áron, 300 forintért látogathatják a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok, akik ezt elfogadhatatlannak tartják annak fényében is, hogy ezt lefogyaszthatják a vendéglátósoknál.

A legtöbben naponta többször, fél vagy egy órákra megyünk úszni a tóhoz. Ilyenkor, ha tudjuk, hogy éhesek leszünk, mindig viszünk magunkkal ételt otthonról. Ráadásul sokan hajnalban vagy éjszaka szeretnek fürdőzni, mondta olvasónk.

Az előzmények tavalyig nyúlnak vissza, amikor az átfogó ÁNTSZ vizsgálat eredményét a közmédia rosszul közölte: azt állították, az összes szabadstrandot be kell zárni, pedig ez nem volt így. Idén májusban kerítéssel kezdték el körbevonni a Cserje utcai partszakaszt, ami egy vihar vagy katasztrófa okozta pánik esetén akár veszélyes is lehet, az önkormányzat szerint viszont a tisztántartás miatt van rá szükség. A hivatal azt is ígérte, a mobilvécék telepítési és bérleti díján kívül a vízimentő-szolgálat díját is ők állják.

Olvasónk szerint Tessely Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő június 21-i fogadóóráján kijelentette: nem tud a helyieknek segíteni, egyetért a fizetőssé tétellel. (Tessely nyilatkozatát a cikk végén olvashatjátok.)

Koszti András Zoltán, Velence polgármestere már magyarázatot is fűzött a döntéséhez.

Nem biztos, hogy az a réteg látogatja [a szabad strandot], amit mi szívesen látunk. Nem adott személyekkel van problémánk, hanem adott viselkedési formákkal. És ezen az ingyenesség ront, nyilatkozta a Kossuth Rádióban.

Majd hozzátette, a július 1-től a szabadstrandokon található mobilvécékért is lehet pénzt kérni, így ebből tudják fedezni a költségek egy részét. A lakosok egy része nem elégedett a városvezető munkájával, ezért levelet írtak neki. Ebben arra emlékeztettek, hogy

az említett fórumon kérték a polgármester urat, hogy szervezzenek egy lakossági fórumot hangosítással, napirenddel, vezetéssel, hogy megismerhessék egymás véleményét, de csak az említett ultimátumot (közleményt) kapták.

Ezen kívül kifogásolják még azt is, hogy

Jogszabályba ütköző kerítésépítés?

A felhúzott kerítéssel is akadhatnak gondok: Velence Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2012.(VI.19.) önkormányzati rendelete kimondja, hogy a Velencei-tó partvédművétől mért 30 méteres védősávban kerítés nem létesíthető – olvasónk szerint viszont ez az adott távolságon belül helyezkedik el.

Forrás: velence.hu

Nagyon szomorú, amikor a helyi adózó polgárok kerítéssel és bizonytalansággal néznek szembe, ugyanakkor a település másik felén luxuskörülmények között bárki, bármikor, bárhonnan ingyen élvezheti nemzeti vagyonunkat képező Velencei tó adta lehetőségeket, írják levelükben a tiltakozók, amelyekhez támogató aláírásokat is csatoltak.

A történet nem áll meg Velencénél: egy kapcsolódó Facebook-csoportban valaki arról posztolt, már a gárdonyi strandot is elkezdték körbekeríteni. A posztoló információi szerint vitorláskikötőt terveznek a település strandjára.

Kérdéseinkkel megkerestük Velence Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalát is, akik későbbre ígértek választ.

Frissítés: egyrészt válaszolt az Önkormányzat (ide kattintva elolvashatjátok), másfelől megkeresett minket Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is, hogy nyilatkozatot tegyen. Levelét változtatás nélkül közöljük:

A jogalkotó azon szándékával értek egyet, amellyel minden józan gondolkodású ember: a vízpartok mentén senkit se érhessen baleset – még saját felelősségre sem. Ha az önkormányzatoknak (az azóta megszületett kormánydöntés és módosítása (78/2008. {IV. 3.} Kormányrendelet 7. melléklete alapján) csekély eltéréssel a szabad strandokon is a fizetősökkel egyenértékű feltételeket kell biztosítaniuk, akkor mérlegelhetik: legalább az illemhelyek használatának költségét megfizettetik-e. Életszerűtlen elvárás lenne ellenszolgáltatás nélkül tenni mindezt.

(Fejléckép: 24.hu/Besenyei Violetta)