Óriási károkat okozott a vihar Veszprémben – Fotók

Nem unatkoztak a tűzoltók, akik 157 műszaki mentéshez és egy lakóháztűzhöz vonultak ki a szerdai vihar után.

A vihar erős, helyenként viharos széllel, nagy mennyiségű lehullott csapadékkal, néhol pedig jégesővel vonult végig az ország nyugati részén, érintve ezzel Veszprém megye teljes területét is. Szerda éjfélig összesen 157 műszaki mentéshez és egy lakóháztűzhöz riasztották a tűzoltókat megyeszerte. Az éjszaka és csütörtök délelőtt még 68 káresethez vonultak a tűzoltók.

Fotó: Csépányi-Barczi Petra tű. hdgy., Helt Ákos tű. tőrm.

A legtöbb bejelentés Balatonfüredről érkezett, de a viharos szél Tapolcán és Tésen okozott nagyobb károkat, ahol családi házak tetőszerkezetét rongálta meg, de sok helyen leszakadt faágakhoz, kidőlt fákhoz és elárasztott pincékhez riasztották a tűzoltókat. Kővágóörsön a strandbüfére dőlt egy fa, amit motoros láncfűrésszel daraboltak fel a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók.

Fotó: Csépányi-Barczi Petra tű. hdgy., Helt Ákos tű. tőrm.

Nem csak a Balaton partján okozott károkat a vihar, Tapolcán például egy kidőlt fa elektromos vezetékeket és villanyoszlopokat is magával rántott a Martinovics Ignác utcában. Szintén Tapolcán mélygarázst öntött el a víz a Radnóti Miklós utcában. Fák dőltek a vasúti sínekre Tapolca és Nemesgulács között, egy vasúti szerelvény is itt vesztegelt, amíg a tűzoltók el nem távolították a tízméteres fákat. Balatonudvarin egy húszméteres fa dőlt ki, három telket is érintett, végül egy köztes épületen akadt fenn, míg Alsóörsön egy kempingben álló lakókocsit rongált meg egy kidőlt fa.

Fotó: Csépányi-Barczi Petra tű. hdgy., Helt Ákos tű. tőrm.

A legsúlyosabb káreset Berhidán történt, ahol egy családi ház tetőszerkezetébe villám csapott, melynek következtében a tetőszerkezet teljes terjedelmében égett. A lángokat veszprémi és pétfürdői tűzoltók fékezték meg. A házban élő négy embert rokonoknál kellett elhelyezni.

Ezen kívül még két esetben volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre, összesen öt ember elhelyezését kellett megoldani az éjszaka folyamán: Balatonszepezden egy családi ház tetőszerkezetét beszakította egy rádőlő fa, míg Balatonfüreden a viharos szél szakította le a ház tetejét. Csütörtökre virradóra Balatonfüred térségéből érkezett több jelzés, főleg kidőlt fákhoz és elárasztott pincékhez. A tűzoltók folyamatosan címről címre vonulnak és folyamatosan számolják fel a káreseteket.