Szijjártóék mentették meg a pénzmegvonástól küszködő Fesztiválzenekart

A Népszabadság információi szerint Oroszországból szóltak, hogy csalódottak, amiért pénzhiány miatt nem tudnak fellépni Fischer Ivánék Szentpéterváron.

Az orosz külügyminisztérium járt közben a Budapesti Fesztiválzenekar érdekében, amelynek támogatását Tarlós István javaslatára jelentősen csökkentette a Fővárosi Közgyűlés – tudta meg a Népszabadság.

Miután a zenekar idén csak 60 milliót kapott a fővárostól 260 millió helyett, a Fischer Iván vezette zenekar kénytelen volt lemondani a részvételét több rangos fesztiválon. Ugyanakkor a lap értesülése szerint a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztivál szervezői annyira hiányolták a Budapesti Fesztiválzenekart, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak segítségért.

Úgy tudni, ezek után Oroszországból magas diplomáciai szinten üzentek a magyar külügyminiszternek, hogy jó lenne, ha mégiscsak összejönne a szentpétervári fellépés. Ennek hatására a Külügyminisztérium egy gyors döntéssel 60 millió forintot juttatott a zenekar számára. Fischer Iván a napokban közölte is, hogy időközben mégiscsak lehetővé vált részvételük a külföldi fesztiválokon, annak köszönhetően, hogy a minisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja külföldi fellépéseiket.

A külügyminisztérium nem árulta el a Népszabadságnak, hogy orosz kérés érkezett-e, de elismerték, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar fellépéseivel kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeztek magas rangú külföldi politikusoktól, a kultúrdiplomáciára pedig úgy tekint a tárca, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására. Szijjártó Péter álláspontja, hogy kell néhány olyan „brand”, amely Magyarország megjelenését erősíti külföldön, ezért is tartotta fontosnak Havasi Balázs zongoraművész támogatását is.