Az Úttörő Áruház egykori híres díszkútja ma egy hotel átjárójában várja a megmentést

A látványos díszkút sajnos csak kevésbé napos délutánokon látható, köszönhetően a felé tornyosuló üvegkupolának. Jobb helyet érdemelne.

Az 1950-ben megnyílt Úttörő és Ifjúsági Áruház helyén már a századforduló óta áruház állt, de virágzását a Rákosi-, és a Kádár-kor évtizedeiben élte. Kirakata előtt a nagyobb ünnepekkor pedig mindig tömegek álldogálták, hogy láthassák a legújabb mozgó, zenélő díszeket, benn pedig karácsony előtt egy tűt sem lehetett leejteni.

Másik látványossága, a század közepének népszerű kerámiaművésze, Kovács Margit (1902-1977) által készített, világtérképet ábrázoló díszkút volt, mely az áruház előcsarnokában álldogált, vizében pedig aranyhalak és teknősök úszkáltak békésen – feltéve, ha utóbbiak épp nem a különböző földrészeken pihentek. Mármint Európán, Ázsián, Ausztrálián, vagy Afrikán, hiszen az amerikai kontinens és a sarkok teljesen lemaradtak a műről.

A hegyek közt persze gyerekek, kisdobosok, boldog úttörők és Koreában harcoló katonák (1950-ben kezdődött a három éven át tartó koreai háború) alakja ötlik fel, és mindent beragyog a moszkvai Kreml tornyából, illetve Pekingből ragyogó kis ötágú csillag, illetve az Északi-sark helyén lévő óriási ötágú csillag fénye:

A szocializmus vége után a medencét egyszerűen bedeszkázták, majd körülötte még rövid ideig tovább folyt az élet. Az elkerülhetetlen azonban bekövetkezett: a sokáig üresen álló, védetté sosem nyilvánított épületet 2008-ban lebontották, ma pedig a First Site irodaház, illetve hotel foglalta el.

Megnyitásakor és röviddel bontása előtt

A kút azonban védendő értéknek számított, így megmenekült, sőt, eredeti helyétől néhány méterre állították fel újra – az új épület kevés ember által járt átjárójában, szinte észrevehetetlen helyen.

Sajnos ma már nem úszkálnak benne aranyhalak és teknősök, sőt, tetejére egy nem túl jól sikerült, erős napfényben közel átláthatatlan üvegkupola került, de a mű legalább kitűnő állapotban van, és egy felhősebb délutánon kitűnően visszarepítheti a látogatót azokba az időkbe, mikor még az áruházba sétáltak be az iskolaköpenyért, vagy vették meg a karácsonyi ajándékot. De mennyivel jobb lenne, ha mindenki egy múzeumban, vagy egy hozzá illő térben csodálhatná meg, mint a Rákosi- (és persze Kádár-) korszak kézzel fogható maradványát.

Fotók: First Site Irodaház, KöztérképHufnágel Pisti, FORTEPAN/Magyar Rendőr