„Lopott képek” alvó taxisokról

Van, ahol nem tüntetnek, hanem békésen szundikálnak. Egy brit fotós remek fotósorozatot készített Japánban.

Az alvó emberekben mindig van valami kiszolgáltatottság és sebezhetőség; talán ez az oka annak, hogy a mi nyugati kultúránkban kimondottan illetlen dolognak számít nyilvános helyen szundikálni. Nem úgy Ázsiában, ahol – ahogy William Green Tokyo Taxi Drivers című fotósorozatából is kiderül – a világ legtermészetesebb dolga, ha valakit egy parkban vagy egy parkoló autó volánja mögött nyom el a buzgóság.

Fotó: William Green

A brit fotós nemrég Japánban járt, ahol fantasztikus képeket készített szundikáló taxisofőrökről. Képei bepillantást nyújtanak egy olyan, a miénktől eltérő hagyományokkal, szabályokkal és szokásokkal rendelkező társadalomba, amelyet mi, európaiak szinte alig ismerünk.

Fotó: William Green

Japánban dolgoztam pár másik projekten, és séta közben beléjük futottam. Rátaláltam egy utcára, ahol nem volt taxiállomás, mégis rengeteg sofőr ott pihente ki a napi munka fáradalmait. Korábban Kínában is jártam; úgy néz ki, ez egy olyan kultúra, ahol nem veszik zokon, ha valaki nyilvános helyen alszik. Nagy-Britanniában ezt csak akkor nézik el neked, ha részeg vagy nagyon kimerült vagy

mondta a fotós az It’s Nice That-nek nyilatkozva.

Fotó: William Green

Miután kiszúrta a sofőröket, rögtön nekiállt kattintgatni egy 35 milliméteres digitális kamerával. Később visszament, hogy engedélyt kérjen a képek publikálására és továbbiakat is készíthessen.

Találtam köztük valakit, aki afféle szakszervezet képviselő volt, és egy rövid, mutogatással fűszerezett japán-angol nyelvű eszmecserét követően tovább fotózhattam. De végül úgy éreztem, hogy azok a képek sikerültek a legjobban, amiket az első alkalommal készítettem

– mesélte.

Fotó: William Green
Fotó: William Green
Fotó: William Green

Green további munkáit itt nézheted meg.