Politico: páriának érzik magukat a brüsszeli magyarok

Az is előfordult, hogy egy ott tanuló magyar diákot gonosznak neveztek az osztálytársai az ország menekültpolitikája miatt.

Páriának érzik magukat a brüsszeli magyarok az ország politikája miatt – derül ki a Politico riportjából. Ez a mindennapokra is rányomja a bélyegét az Európai Unió fővárosában.

A portál emlékeztet: Navracsics Tibor hiába rendelkezett erős háttérrel az EU-biztosi pozícióhoz, nehéz helyzetben volt, amikor alkalmasságáról kellett meggyőzni az EP-képviselőket. Végül a kultúra, oktatás, ifjúság és sport területét kapta meg, amelynek szabályozása egyébként teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik. Várhelyi Olivér, Magyarország EU-nagykövete úgy vélte: ez büntetés lehetett azért, amiért Orbán Viktor szembeszegült Jean-Claude Juncker főbiztosi kinevezésével.

A Politiconak név nélkül nyilatkozó magyar tisztségviselő sarkosan fogalmazott: „úgy lehet túlélni a Bizottságban, ha letagadjuk, hogy magyarok vagyunk”.  Várhelyi nagykövet ennél visszafogottabb volt, de elismerte, hogy javítani kell pozícióinkat Brüsszelben. Megjegyezte: Navracsics hivatalán kívül egyetlen magyar tisztségviselő van a bizottságban, aki halászattal foglalkozik, noha nincs is tengerünk.

Az ugyancsak tízmilliós Portugáliának, vagy a 11 milliós Belgiumnak két-két főigazgatója van a testületben, nekünk egy sem. A két magyar helyettes főigazgató egyike hamarosan nyugdíjba megy, Andor László EU-biztos szerint azonban nem valószínű, hogy megint magyar kapja meg a helyét. „Orbán megnehezíti a kinevezéseket” – mondta, kifejtve: az ország elszigeteltsége miatt nehéz lobbiznunk.

Sőt, Andor arról is beszélt, hogy az ország helyzete a Brüsszelben dolgozó magyarok mindennapi életét is megnehezíti. Amikor megtudják róluk, hogy magyarok, távolságot tartanak tőlük, és az is előfordult, hogy egy középiskolás diákba belekötöttek, gonosznak nevezték, a magyar menekültpolitikából kiindulva.

Szájer József fideszes EP-képviselő azt mondta: az Európai Bizottság nem semleges intézmény, amit a magyar kormány tesz, az Navracsics Tiboron is lecsapódik. Egy meg nem nevezett kollégája szerint Navracsics ezzel tisztában van, ezért körültekintően végzi munkáját, és visszavett európai politikai ambícióiból is.