Ma 71 éve szabadították fel Auschwitzot, és a zsidók újra félnek

Pedig lehet, hogy nem is azoktól tartanak, akiktől kellene. Európából mindenesetre egyre több zsidó menekül el.

Az már más kérdés, hogy okkal vagy ok nélkül. Ha rettegni vagy menekülni nincs is okuk, az aggodalomra mindenképpen van.

Két szempontból is.

A nagy menekülthullám nemcsak azoknak borzongatta a kedélyeit, akik a keresztény Európa hagyományait féltik a főként muszlim bevándorlóktól, hanem azoknak is, akik amúgy is félve vállalták fel saját zsidó identitásukat.

A Reuters szerdán közölt egy cikket, amelyben Judith G.-t, egy közelebbről meg nem nevezett németországi zsidót idéztek. A 33 éves, egyébként optikus Judith azt mondta, korábban egy menekülteket segítő központban dolgozott, ahol – amint felvállalta zsidó identitását – leköpték.

Az, hogy ez megtörténhetett, elég különös, de erről később. Először is érdemes tisztázni, hogy az antiszemitizmus miatt tartó európai zsidóknak valóban van némi alapjuk félni a menekültektől. A Közel-Keleten ugyanis – hatalmas meglepetés – van antiszemitizmus.

A könyv népe

Persze nem volt ez mindig így. A nem arab közel-keletiek szinte mindig másodrendű állampolgárok voltak, de nem jobban, mint Európa nagy részén azok, akik nem voltak keresztények. Ráadásul, a Könyv népe egy fokkal még jobban is járt, mint más, mostanra sokszor obskúrus vallások képviselői.

A Közel-Kelet nagy antiszemita hulláma a nyolcvanas években, Egyiptomban kezdődött. Ugyanúgy, ahogy a modern muszlim radikalizmus eszmei háttere, ez is a Muzulmán Testvériségtől érkezett. (Zárójelben, de szó szerint, érdemes megjegyezni, hogy a modern muszlim radikalizmusban erős hagyomány, hogy a szellemi alapanyagot Egyiptom, az emberit Jemen adja.)

Szóval ennyire azért nem volt soha antiszemita az arab világ, mint most (a szőrszálhasogatók kedvéért megjegyzem, hogy az arab világ alatt nemcsak a szemitákat, hanem az egész Közel-Keletet értem).

Hozadékok

A menekültválság érdekes hozadéka lesz, hogy kiderülhet, valójában mennyire antiszemita a rengeteg Szíriából menekülő muszlim. Szíriában ugyanis elég erős az Izrael-ellenesség, főleg a Golán-fennsík megszállása óta. Izrael az első számú közellenség, ami egy olyan verseny, ahol Izraelt eddig nem nagyon tudták megverni az arab világban.

De térjünk vissza a németekhez. Hiába aggódik Judith, hogy a menekültek zsidókat fognak megtámadni, a számok egyelőre nem ezt mutatják. A német belügyminisztérium természetesen minden antiszemita megnyilvánulást gondosan jegyez. Ebből az derül ki, hogy a zsidóknak és a menekülteknek igazából ugyanattól kell félniük.

Az antiszemita támadások kilencven százalékáért ugyanis szélsőjobboldaliak felelősek, és csak a négy százalékát követték el idegen országból érkezők. A szélsőjobboldal erősödésének pedig elég nyilvánvaló oka a mostani menekültválság.

Fotó: Europress/Getty Images/Uriel Sinai

Félnek

Pedig a német zsidók eddig is féltek. A menekülttáborokban a segítők nagy része titkolja vallási identitását, és a zsidó központi tanács vezetője, Josef Schuster is arról beszélt, hogy rengeteg, a zsidósággal szemben ellenséges ember érkezik az országba.

A százezres német zsidó közösségnek egy 2013-as felmérés szerint 64 százaléka kerüli, hogy a zsidóságára utaló szimbólumokat használjon. 28 százalékuk pedig antiszemita támadásokról számolt be. Ez pedig még a menekültválság előtt volt.

A menekültek antiszemitizmusát megkérdőjelezni érdemes, kétségbevonni viszont nem. De azért azt is meg kell jegyezni, hogy idegengyűlöletért, például iszlamofóbiáért sokszor a zsidóságnak sem kell a szomszédba mennie. Elég csak arra gondolni, hogy Netanjahu pont a palesztinoknak tett ígéretek visszavonásával és az arabellenes ijesztgetéssel nyert választást.

Ők is félnek

Ennek ellenére például nemcsak a németek, de a franciák is félnek. A Charlie Hebdo szerkesztőségének lemészárlása óta eltelt egy évben nyolcezer francia zsidó költözött Izraelbe. Ilyen gyors menekülést ritkán látni.

Ez az egész különösen a mai napon érdekes. Ma van ugyanis a Nemzetközi Holokauszt Emléknap, és 1945 január 27-én, pont ezen a napon szabadították fel az orosz csapatok az auschwitzi haláltábort. Sőt, ugyanezen a napon, ugyanebben az évben verték agyon Balfon Szerb Antalt. Kapcsolat csak az utóbbi két esemény között van.