Szőcs: az olaszok megtartanák az expóra épült magyar „sámándobot”

A kormánybiztos, aki nemrég még a hazahozatal terveit szövögette, most óriási sikernek nevezi, hogy kint maradna az épület.

Azt állítja Szőcs Géza kormánybiztos, hogy az olaszok megtartanák maguknak a milánói világkiállítás magyar helyszíneként elkészült, sámándobra emlékeztető épületet, amit óriási sikernek és elismerésnek tekint Magyarország, valamint az épület tervezői és kivitelezői számára. Közölte: a világkiállítás szervezőitől érkezett a felkérés, és az ott létrejövő Olasz Technológiai Intézet épületegyüttesének része lenne a „sámándob”. A megkeresés szerint a pavilont a magyar állam ingyen adná át az olasz félnek, cserébe nem kellene fizetni az épület lebontásáért és rekultiválásáért.

Az Index azt írja: mindez azért furcsa fordulat, mert az olasz sajtó novemberben még arról cikkezett, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője lefoglalná az épületet, mert azt állítja, hogy a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós munkadíjat. Szőcs akkor még nagyon haza akarta hozatni az épületet, amelynek elhelyezésére több terv is volt, a legutóbbi szerint Karcagon hoztak volna létre benne lovasmúzeumot. A hazahozatal költsége 1,1 milliárd forintra rúgott volna.

A portál felidézi, hogy a „sámándob” ellen sok építész tiltakozott, a végén még maguk a tervezők is kiakadtak és azt mondták, hogy nem adják a nevüket a tervhez, amit beleegyezésük nélkül módosítottak.