Hatszázezer közalkalmazottat építene le a kormány

Az a hosszú távú terv, hogy Magyarország olyan legyen, mint Skandinávia, mondta Csepreghy Nándor.

Az a hosszú távú terv, hogy Magyarország olyan legyen, mint Skandinávia, mondta Csepreghy Nándor. Mármint abban a viszonylatban, hogy 10 százalékra csökkenne az állami alkalmazásban levők száma. Az ATV-ben Csepreghy arról beszélt, hogy négymillióan dolgoznának a versenyszférában, 400 ezren pedig közalkalmazottként. Ma a közalkalmazottak száma egymillió.

A Miniszterelnökség álláspontja

Cikkünk megjelenése tán a Miniszterelnökség nyomatékosította: Csepreghy Nándor “nem beszélt sem kirúgásokról, sem leépítésekről”, “súlyos pontatlanságnak” nevezve azt az állítást, hogy hatszázezer közalkalmazottat rúgna ki a kormány.

A miniszterhelyettes szerint ez nem azt jelenti, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, azonban 1-200 ezer embert még ebben a kormányzati ciklusban szeretnének átterelni a versenyszférába.

A négyszázezres szám elérése hosszú távú cél, öt-tizenöt év alatt érnék el.

„A közszféra létszámcsökkentésének az nem megoldása, hogy az embereket az utcára tesszük, akiket utána a szociális ellátórendszerből kell finanszírozni”, mondta.

Azt azért megjegyezzük, hogy a KSH adatai szerint összesen csak 866 ezer közalkalmazott és köztisztviselő volt szeptemberben. Szóval ha a 400 ezres létszám a cél, akkor úgy tűnik, mégsem 600 ezer embert kell majd szép lassan kirúgni.