A lakosságnak nem, a TEK-nek jár pénz napelemre

4500 lakás felújítására elég lett volna az a támogatás, amiből a terrorelhárítók kapnak napelemeket és hőszivattyús fűtést.

A korábbi ígéretekkel, és a Brüsszellel elfogadtatott operatív program tartalmával szemben a kormány mégsem ad vissza nem térítendő támogatást a lakossági energiahatékonysági beruházásokra, ellenben a TEK napelemes és fűtés-korszerűsítési projektjére szánt uniós pénzeket négyszeresére növelte – írja a Népszabadság.

Augusztusban még azt ígérte a kabinet, hogy 150 milliárd forintot szánnának lakossági pályázatokra és 40 százalékos lenne a vissza nem térítendő támogatás mértéke, de visszatáncoltak és most már csak olcsó hitelt adnának erre a célra.

A Terrorelhárítási Központnak viszont még szeptemberben 490 millió forint támogatási keretet ítéltek meg napelemek felszerelésére, valamint hőszivattyús fűtés-korszerűsítésre, ezt most négyszeresére, 1,78 milliárdra emelték. A többlettámogatásból több épület energetikai felújítását is elvégzik.

A Népszabadság számításai szerint ebből az összegből 4500 otthon teljes energetikai felújítását is elvégezhették volna 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett. Ez egy közepes város lakásállományának felel meg.