Ki nem találja, melyik nép a legnagyobb szeszkazán!

Nem talált, nem a magyar, nem is a cseh, de az orosz se jó válasz. Mi magyarok azért egy dologban jó vagyunk, ha piálásról van szó.
Kapcsolódó cikkek

Végre egy igazán fontos kutatást tett le az asztalra az OECD nevű gazdasági gittegylet: felmérték, melyik országban vedelnek a legtöbbet. A 2000-es és 2013-as adatokat vetették össze, ami szerint – tessék megkapaszkodni:

Litvánia a legalkeszebb ország.

A litvánok ugyanis évi 14 liter szeszt öntenek magukba egy évben. Őket sorban követi Ausztria, Észtország és Csehországm átlag 11-12 literrel. A másik oldalon Indonézia áll gyakorlatilag 0 literrel, de a törökök, indiaiak, izraeliek is csekély fogyasztók a maguk 1-3 liter/fős értékeivel (persze a felmérést közlő Independent szerint ennek kulturális-vallási okai is vannak).

Forrás: Independent.co.uk

2000-hez képest az államok zömében csökkent a piálás, de Litvánia, Lengyelország és Oroszország erősödni tudott e téren is. A felmérés szerint a fiatalok és a nők körében terjed durván a veszélyes mennyiségű ivás. Különösen érdekes, hogy férfiaknál inkább az alacsony jövedelműek isznak többet, míg nőknél a magasabb jövedelműek.

Az ivók eloszlásában Magyarország vezet alulról: az alkoholfogyasztók 20 százaléka issza meg az éves elfogyasztott mennyiség 90 százalékát. Ez a franciáknál csak 50 százalék.