Olyan flottul pontosítottak egy rossz jogszabályt, hogy még az ombudsman is megörült

Ilyesmiről nem gyakran számolunk be, örüljünk!

Az alapvető jogok biztosának ajánlása nyomán, három szaktárca együttműködése révén példás gyorsasággal sikerült korrigálni a közfoglalkoztatottak alapjogai szempontjából aggályos egyik szabályozást – közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel. Az ombudsman bízik abban, hogy más kiszolgáltatott csoport védelme érdekében, más ügyben is sikerül ilyen gyors eredményt felmutatni – írták a közleményben.

Székely László egy panaszügy vizsgálata nyomán kért jogszabály-kiegészítést, illetve -pontosítást az emberi erőforrások miniszterétől annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatásban töltött időtartam a szociális ellátás feltételéül szabott, a munkaügyi szervvel való együttműködés időszakának minősüljön. A korábbi szabályozás szerint ez nem így volt, és ez oda vezetett, hogy a közfoglalkoztatásban töltött idővel kitolódott a szociális ellátásra való jogosultság megszerzése. Ennek következtében a különben is nehéz körülmények között élő emberek a közfoglalkoztatás után hónapokon át nem juthattak szociális ellátáshoz.

A szeptember elsején életbe lépett kormányrendelet-módosítás értelmében a munkaügyi hatóságokkal történő megelőző együttműködésként kell értékelni azokat az eseteket, amikor az álláskeresőként való nyilvántartás a munkaügyi központ által támogatott, szervezett képzésben vagy közfoglalkoztatásban való részvétel miatt szünetel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a nemzetgazdasági és a belügyi tárca közös munkacsoportot hozott létre. Ez módszertani útmutatót, a későbbiekben pedig jogszabály-módosítási javaslatot dolgoz ki a munkaközvetítés eljárásáról, ami figyelembe veszi a közfoglalkoztatott speciális helyzetét – közölték. A kormányrendelet módosításával, valamint a válaszokban jelzett kezdeményezések révén az ombudsman biztosítva látja az egzisztenciálisan kiszolgáltatott csoportok közé tartozó közfoglalkoztatottak szociális biztonsághoz való alapjogával kapcsolatos korábbi jelentésében feltárt visszásság orvoslását.