Elvinnék az osztrákok Orbánt

„Egész Ausztria Orbán Viktor mögött áll.” Erős mondatok az állami hírtévé reggeli műsorából.

Az M1 riportere egy osztrák menekültellenes tüntetőt kérdezett.

„Magyarország helyesen cselekedett, amikor lezárta a határokat, egész Ausztria Orbán Viktor mögött áll. Nekünk is olyan elnök (sic!) kellene, mint ő. Orbán Viktor meg tudja védeni a népét, az ország határát. Mi viszont Faymann úrnak és Merkel asszonynak köszönhetjük, hogy ide jutottunk.

Ezt mondta a mintegy 150 fős tüntetés egyik résztvevője. Az M1 később élőben is kapcsolta tudósítóját az ausztriai Spielfeldből. Ő azt mondta, hogy a hétfői tüntetés váratlan volt, azt a közösségi portálon szervezték.

Ő is beszélt tüntetőkkel, akik neki is említették, „hogyha olyan miniszterük (sic!) lehetne, mint Orbán Viktor, akkor „sokkal másabb lenne a politikai helyzet.”
„Már mintha, olyan miniszterelnökük lehetne, bocsáss meg, hogy kijavítalak” – pontosított a stúdióból a műsorvezető.

Orbán-Merkel: KO

Az állami hírcsatorna anyagainak hétfőn ezzel a címmel ágyazott meg a Magyar Hírlapban Lovas István, aki szerint menekültügyben a magyar kormányfő gyakorlatilag lemosta a német kancellárt. Korábban főleg a kormányhoz közeli hírportálok írtak osztrák lapok kommentjei alapján arról, hogy az osztrákok többsége elégedetlen Faymann kancellárral, jobbnak tartaná, ha Orbán Viktor vezetné Ausztriát.

„Létezhet-e Orbán-Merkel paktum?”

Mindeközben ezzel a címmel írt Pröhle Gergely helyettes államtitkár a hirado.hu blogján. Ő egy drezdai tüntetés kapcsán emlékeztet arra, hogy ’89-ben Kohl kancellárt is el akarták távolítani a brémai pártkongresszuson. Hiába. .

Magyarországon sikerült konszolidálni az állapotokat – nem kevés igaztalanul negatív kritikát bezsebelve ezzel. De bármennyire is torz és igaztalan, az embertelen Magyarországról szóló híradás a világ minden pontján súlyos károkat okozott az országnak. A nyugati keresztény, de a keleti muzulmán világban is magyarázatra szorul mindaz, ami Magyarországon történt és történik, még akkor is, ha a nyugati közvéleményben kétség kívül egyre több támogatóra lel a restriktív magyar migrációs politika.

Pröhle szerint a magyar kormányfő és a német kancellár ellentétpárja mindkét országban „a belpolitikai diskurzus tárgyává tette a másik ország vezetőjét és a kétoldalú kapcsolatokat, ami nem feltétlenül jó. Ebből a helyzetből mindkét félnek jó lenne mielőbb kikeveredni.” A helyettes államtitkárnak az Európai Néppárt madridi kongresszusa azt igazolta, hogy nincs gyökeres és kibékíthetetlen ellentét a két „ellenlábas” álláspontja között. Szerinte súlyosan téved, aki akár a német kancellár, vagy a magyar miniszterelnök bukására fogad. Mint írja:  Orbán megközelítése inkább külpolitikailag, Merkelé inkább belpolitikailag rizikós.