Migráció és terrorveszély: TEK-es tanulmány cáfolja a kormányzati álláspontot

A dolgozat szerint az ideális terrorista nem illegális migráns, hanem egy olyan személy, aki vagy legális migráns, vagy már eleve a célország állampolgára.

A Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke a TEK folyóiratában tavaly év végén megjelent tanulmányában arról értekezik, hogy az illegális migrációban nincsen jelentős terrorkockázat. A tanulmányt az Index vette észre a TEK honlapján, az írást azóta törölték. Hogy miért, arra a portál egyelőre nem kapott választ a szervezettől.

A húszoldalas dolgozat szerzője Böröcz Miklós rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke. A TEK Tudományos Tanácsa adja ki a (T)Error & Elhárítás nevű folyóiratát. A lap főszerkesztője Böröcz Miklós, de a szerkesztőbizottságban ott van Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is, aki általában a dolgozat megállapításaival ellentétes véleményének ad hangot.

Az írás szerzőjének szemét a migrációval kapcsolatban egy német hírszerző nyitotta fel, beszélgetésük hatására újabb kutatásokba fogott és arra jutott, hogy korábban tévedett.

Böröcz dolgozatában sorra veszi a Nyugaton elkövetett terrorcselekményeket és arra a megállapításra jut, hogy azok elkövetői nem illegális migránsok voltak. A TEK szakértőjének magyarázata szerint azért nem életszerű, hogy a terroristák az illegális migránsok közé épülve juttatnák be embereiket, mert

Böröcz szerint éppen ezért az ideális terrorista nem illegális migráns, hanem egy olyan személy, aki vagy legális migráns, vagy már eleve a célország állampolgára.