Lázárnak végképp nincs más választása, ki kell adnia, hol szállt meg

Legfeljebb úgy kerülheti meg az ítéletet, ha bűncselekményt követ el. Korábban már beszélt arról, hogy ez is szóba jöhet.

A Miniszterelnökség utolsó próbálkozása is kudarcba fulladt, mindenképpen ki kell adniuk azoknak a szállodáknak a nevét, ahol Lázár János milánói és zürichi útján megszállt 2013-ban – írja a Direkt36. Szerdán ugyanis a Kúria is helyben hagyta a korábbi jogerős ítéletet.

A bíróság emlékeztetett arra, hogy az információszabadságról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy közérdekű adat minden olyan információ, amely a közfeladat ellátásával kapcsolatos. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, az írásba foglalt ítélet után ki kell adni a hotelek nevét.

A pert még tavaly év elején, az Origo főszerkesztő-helyetteseként indította Pethő András. Ez vezethetett végül Sáling Gergő főszerkesztő leváltásához, aki után – Pethőt beleértve – szinte a teljes politika rovat távozott a portáltól. Milánóban 596 ezer forint volt Lázár és kísérőjének szállásköltsége egy éjszakára, Zürichben pedig 189 ezerbe.

A miniszter egyébként még azt is kilátásba helyezte, hogy a bírósági ítélet ellenére sem fogja nyilvánosságra hozni az információkat, az Indexnek egyenesen arról beszélt, hogy úgysem fogja tudni senki leellenőrizni, hogy igazat mond-e, azt is mondhatja, hogy már nem emlékszik. A közérdekű adattal való visszaélés azonban bűncselekmény, két évig terjedő börtönnel sújtható.

Címkék: közérdekű adat