Megszavazták a menekültek elosztását

Magyarország az egyébként nagy többséget kapó javaslat ellen szavazott. A kormány korábbi tiltakozása miatt tőlünk nem visznek el senkit, viszont csaknem ezer főt át kell vállalnunk Görögországtól.

Nem teljes egyetértéssel, hanem minősített többséggel szavazták meg kedden délután az Európai Unió belügyminiszterei 120 ezer menekült elosztását a tagállamok közt. A megállapodást Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia elutasította, Finnország pedig tartózkodott.

Uniós források szerint egyelőre 66 ezer embert helyeznek át a többi tagállamba Olaszországból és Görögországból. További 54 ezret Magyarországról helyeztek volna át, de a magyar kormány elutasította, hogy hazánkat frontállammá minősítsék, arra hivatkozva, hogy a hozzánk érkező menekültek egy uniós országon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni. Úgy tudni, az 54 ezer fő áthelyezéséről később döntenek.

A kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint a mostani döntés értelmében Magyarországnak 988 menekültet kell befogadnia Görögországból.

Jean Asselborn, a tanácskozást elnöklő luxemburgi miniszter közölte: az ülésen egyik tagállam sem jelezte, hogy nem fogja tiszteletben tartani a döntést, erre az uniós szabályok szerint nincs is jogi lehetőség. Rendkívüli helyzetre hivatkozva ugyanakkor bármely tagállam elhalaszthatja a rá eső kvóta 30 százalékát, legfeljebb egy évre.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter közölte: a megállapodás csak egy eleme a megoldásnak, azt is meg kell találni, hogyan akadályozzák meg, hogy az elosztott menedékkérők ismét útnak induljanak. Hangsúlyozta: a menekültek nem választhatják meg szabadon, hogy hol szeretnének menedéket kapni és ha más országban találnak rájuk a hatóságok, meg fogják kérni őket, hogy hagyják el az Európai Uniót.

Címkék: menekültek