Magyarországot ekézi a horvát belügyminiszter, őt meg Szijjártó

Magyarország ”nem oktathatja ki” Horvátországot, hogy hogyan bánjon a menekültekkel – jelentette ki Ranko Ostojic belügyminiszter újságírók előtt vasárnap, az opatovaci ideiglenes befogadóállomáson, a nyugat-szerémségi Ilok (Újlak) mellett. Magyarországon keresztül valamivel kevesebb mint fél millió ember haladt át, volt akit regisztráltak, volt akit nem- közölte. A horvát belügyminiszter hozzátette: nem leszünk az Európai Unió menekült-gyűjtőközpontja, [...]

Magyarország “nem oktathatja ki” Horvátországot, hogy hogyan bánjon a menekültekkel – jelentette ki Ranko Ostojic belügyminiszter újságírók előtt vasárnap, az opatovaci ideiglenes befogadóállomáson, a nyugat-szerémségi Ilok (Újlak) mellett. Magyarországon keresztül valamivel kevesebb mint fél millió ember haladt át, volt akit regisztráltak, volt akit nem- közölte. A horvát belügyminiszter hozzátette: nem leszünk az Európai Unió menekült-gyűjtőközpontja, akik pedig Horvátországot azzal vádolják, hogy nem tartja be a nemzetközi előírásokat, kérdezzék meg maguktól, ők mit tettek.

A belügyminiszter úgy vélte, hogy Orbán szövetségesei,  Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter és Tomislav Karamarko, a legnagyobb horvát ellenzéki jobbközép párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke ugyanaz a csapat, ugyanazokkal a szavakkal bírálják a horvát kormányt.

Tomislav Karamarko azért  látogatta meg a szerb határ mellett fekvő Tovorarnikot, ahol a legtöbb migráns érkezik az országba, hogy keresztbe tegyen a kormánynak – vélekedett Ostojic. “Forduljon inkább a barátaihoz, Orbánhoz és Vulinhoz, Milosevic pionírjaihoz, akik együtt keltik ezt a hisztériát” – mondta. “Ők egy csapat, akik erővel, szögesdróttal és fegyverrel próbálták meg megoldani a dolgot” – tette hozzá. “A mi szövetségeseink nem Karamarko, Vulin és Orbán, hanem Ferenc pápa és Merkel asszony” – jelentette ki a belügyminiszter.

Opatovacon a kormány 4000 fő befogadására alkalmas ideiglenes befogadóállomást hozott létre, amelyben a migránsok legtovább 48 órát tartózkodhatnak, mielőtt tovább szállítják őket a magyar határra. A horvát belügyminiszter vasárnap felkereste a tábort.

Szijjártó nem várt sokat a válasszal

Annyira nem, hogy az MTI hamarabb közölte a magyar külügyminiszter válaszát, mint a horvát belügyminiszter kijelentéseit. Szijjártó Péter közölte: nem lehet komolyan venni azon ország belügyminiszterének nyilatkozatát, amelynek bevándorlási ellátórendszere egy nap alatt összeomlott.  A magyar külügyminiszter kijelentette: Magyarországra idén több mint 210 ezer illegális bevándorló érkezett. Magyarország ezeknek az embereknek ellátást biztosított, és nagy többségüket regisztrálta az uniós jogszabályoknak megfelelően.

Az elenyésző kisebbség regisztrációjára kizárólag azért nem kerülhetett sor, mert az illegális bevándorlók nem voltak hajlandóak együttműködni a hatóságokkal – tette hozzá. “Horvátország ezzel szemben egy nap után bejelentette, hogy egyáltalán  nem tudja regisztrálni a bevándorlókat, Horvátország felmondta az együttműködést Európával” – fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter azt kérdezte a horvát minisztertől, hogy miként bukhattak el egyetlen nap alatt a schengeni teszten.