Oroszország besegít a szerbeknek

Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának, jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. Mindkét városban befogadóállomásokat alakítottak ki a menekültek számára. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni. [...]

Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának, jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. Mindkét városban befogadóállomásokat alakítottak ki a menekültek számára. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni.

Alekszandr Csepurin szerbiai orosz nagykövet jelképes gesztusnak nevezte országa adományát, és azt mondta, hogy Moszkva további segélyszállítmányokat fog küldeni a migrációs válság által érintett területekre. Az öt tűzoltóautó értéke nagyjából hárommillió dollár (824 millió forint). Szerbiát sok szál fűzi történelmi szövetségeséhez, Oroszországhoz, a két ország a közös vallás és a szoros kulturális kapcsolatok miatt is közel áll egymáshoz. Szakértők szerint Belgrád célja ugyanakkor az uniós csatlakozás, és a Brüsszellel való jó viszony fenntartása.