Finisben a Lázár-Rogán háború

Hétfő reggel nyolc a határidő. Lázár zsarolja Orbánt? Rogán zsarolja Orbánt? Netán Rogán szeretné, ha úgy tűnne, mintha Lázár zsarolná Orbánt? Na de Orbánt nem lehet zsarolni. "Ember tervez, miniszterelnök végez."

Finisébe fordult a Fidesz két legfőbb menedzsere, Lázár János és Rogán Antal közötti belháború.

Jó ideje tudni, hogy Rogán a miniszterelnöki kabinet élére tart, s ebben bírja Orbán Viktor ígéretét. Ahogy azt is tudni, hogy Lázár János – aki a Miniszterelnökséget vezető miniszterként Rogán főnöke lenne – hevesen tiltakozik az ötlet ellen; olyannyira, hogy egy a Figyelőben augusztusban megjelent háttércikkben munkatársa jelezte: ha Rogán jön, Lázár megy.

Több forrásunk is megerősítette, hogy e hét keddjén Lázár Orbánnál járt, ahol Rogán kapcsán ismét jelezte a kormányfőnek: csak „világosan szabályozott rendszerben tud dolgozni”, vagyis sem Rogán, sem Rogán munkatársainak tettéért felelősséget nem vállal.

Mit is jelent ez? Lázár mellett dolgozó forrásunkat idézzük:

Tóni nyilván hozza majd magával az ötven-százfős csapatát. Az még az egyszerűbb eset, ha olyannal áll Lázár elé, hogy a titkárnőjének nem az itt szokásos százhetvenezer forintos fizetés jár, hanem négyszázezer. De mi van akkor, ha netán korrupciós ügybe keveredik Rogán valamelyik munkatársa? A sajtó a főnök főnökét, Lázár Jánost fogja megtalálni, és a parlamenti interpellációkra is neki kell majd válaszolni, ő kopik azokban az ügyekben is.

Úgy tudjuk, fenntartásait Lázár kedden kifejtette a miniszterelnöknek is, a „titkárnősről” azt mondta, ő ilyen ügyekben nem dönt, s az ilyen dossziék a miniszterelnök asztalán landolnak majd, a legkevésbé sem segítve a hatékony kormányzást.

Forrásunk szerint Orbán Viktor „láthatóan elgondolkodott az érveken, de nem adott választ rájuk”.

Ehhez képest derült égből villámcsapásként érte Lázárékat, hogy Rogán Antal tegnap délután bejelentette: távozik a frakcióvezetői posztról, és eztán Orbán Viktor miniszterelnöki kabinetjét fogja vezetni.

Rendkívüli, hogy valaki saját maga jelenti be a kinevezését, ezért Lázár stábjában kétlik, hogy Rogán egyeztette nyilatkozatát és annak időzítését Orbánnal. Úgy vélik, Rogán a menekültügy „kommunikációs árnyékában” akarja lejátszani Lázár elleni meccsét. Ehhez most – ismét csak a lázári interpretációt idézzük – igyekszik úgy beállítani a helyzetet, mintha Lázár János kedden megzsarolta volna a miniszterelnököt a „ha Rogán jön, én megyek” állítással.

A kulcs, ahogy ez már lenni szokott, Orbán Viktor kezében van.

Több megoldás közül választhat.

Már csak az a kérdés: hogy néz ki a leendő politikai kabinetfőnök feladat- és felelősségi köre. Ezt egyelőre senki sem tudja.

Kérdeztük Lázár sajtósait. A válasz:

A Miniszterelnökség kommunikációs osztálya információhiány miatt egyelőre nem tudja értelmezni a kérdést. Szimpla sajtóhírekkel egyébként sem foglalkozunk. Javasoljuk, keresse meg Rogán Antalt.

Keressük.

Rogán Antal ezekben a percekben a párt Velencére kihelyezett frakcióülését vezeti, őt nem értük el, sajtósa ígérte, még ma igyekszik válaszolni; annyit mindenesetre szóban is kicsiholtunk belőle, hogy ő sem tudja a választ kérdésünkre.

Írtunk a miniszterelnök sajtófőnökének is, onnan ez a válasz érkezett az imént:

Jelenleg ezzel a bejelentéssel kapcsolatban újabb közlendőnk nincs, türelmét kérem. Üdvözlettel: Havasi Bertalan

Amit még tudunk: Lázár János kedden azt mondta a miniszterelnöknek, hogy ha mód van rá, hétfő reggel nyolc óráig szeretné tudni, milyen paraméterek mellett landolna Rogán a politikai kabinetfőnöki székbe. Forrásunk kérte, írjuk le:

Nem volt ez zsarolás, de még csak kérés sem. János csupán szeretne tisztán látni.

Frissítünk:

Heti hagyományos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János – a menekültügyhöz és a tegnapi röszkei attakhoz képest – politikai szappanoperának minősítette a Rogán-ügyet. Közölte, Orbán Viktor a tegnapi frakcióülésen bejelentette, javítani kívánja a kormányzás hatékonyságát, s ennek érdekében Rogán Antal is e feladathoz rendeli.

Arról, hogy távozik-e posztjáról, azt mondta: a miniszterelnök hétfőn nyújt arról tájékoztatást, “mi lesz a technikája” Rogán Antal új szerepvállalásának. Lázár nyomatékkal közölte, neki jogi felelősséget is kell vállalnia a minisztériumában meghozott döntésekért, s ő csak “átlátható, elszámoltatható és szervezett” minisztériumot tud vezetni.

Ha jól értjük, Lázár János Rogánért nem tud felelősséget vállalni, valamint vele nem látná biztosíthatónak az “átlátható, elszámoltatható és szervezett” működést.

Szóval a kérdés élére állítva, várjuk a hétfőt. Az mondjuk sejtet valamit, hogy Lázár azt ígérte: jövő csütörtökön is ő tartja majd a kormányzati sajttájt. Utóbb viszont azt teszi hozzá, régóta tervezi, hogy egyszer kipróbálja az ügyvédi pályát, de hogy erre mikor nyílik lehetősége, nem tudni, ugyanis “ember tervez, miniszterelnök végez”.

Címkék: kormány