Szlovénia: „Tanultunk a magyar példából”

Megerősítik a határőrizetet, de a menekültekről gondoskodni fognak. Azt remélik, érzik majd a jó szándékot és nagyobb lesz bennük a bizalom a szlovén hatóságok felé.

Szlovénia megerősítette a határait, mozgósította a rendőrséget és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar, valamint a szlovén-osztrák határra – jelentette be Sefic Bostjan államtitkár. A belügyminisztérium illetékese elmondta: az már biztos, hogy Lendván regisztrációs központot fognak létrehozni. Azt viszont egyelőre nem tudják, hány menekültre kell számítani. Arra a kérdésre, hogy hány főt tudnak fogadni, azt mondta: attól függ, hogy mennyien jönnek.

„A jelenlegi kapacitás 5-7 ezer főre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szlovén kormány tanult Magyarország példájából. Számítanak arra, hogy a menekültek nem akarnak regisztrálni, de azt remélik, hogy érzik majd a jó szándékot, és kisebb lesz a bizalmatlanság részükről. Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, szervezetten csak akkor szállítja a menekülteket másik országba, ha az adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket – szögezte le az államtitkár.