Horváth Aladár kiborult a romákat lejövevényező Orbánon

Kiakadt Orbán Viktorra a Roma Parlament elnöke és egy civilszervezet is, mert a nagykövetek előtt jövevényeknek nevezte a romákat, akiket mégsem akar szétosztani kvóták szerint.
Kapcsolódó cikkek

Egy közleményt tett fel a Facebookra Horváth Aladár, aki így tiltakozik Orbán Viktor friss kijelentései ellen – írja a 444. A Roma Parlament elnöke az ellen emelte fel a szavát, hogy Orbán a nagyköveteknek tartott értekezleten a menekültkvóta analógiájaként emlegette a jövevényként aposztrofált cigányokat, “akikről egyszer valaki eldöntötte, hogy itt lesznek”.

Orbán ráadásul azt mondta, a romák is jövevények, mégse kérjük azt más országoktól, hogy osszák el egymás között őket. A túltolt orbáni elemzés sok volt Horváthnak, aki szerint “a magyar miniszterelnök az idegenellenes gyűlöletkeltésébe beemelte a hazai cigányságot. Idegennek bélyegezte és kizárta a nemzetből az ország 10%-át kitevő roma magyarokat”. Szerinte ezzel a kormányfő alkalmatlanná vált, hogy tízmillió magyar jogait és érdekeit képviselje.

 

 

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat nevében Setét Jenő is tiltakozó közleményt adott ki. Szerintük az utóbbi 25 év “legszörnyűbb, legkirekesztőbb” nyilatkozata volt ez. “A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a magyar kormányfő szembeállítsa egymással a hazai romák és a menekültek ügyét. Visszautasítjuk nyilatkozatát, amely elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat, az egész életünket évszázadokra visszamenőleg is!” – közölték.

Setét szerint a romák nem átutazók, ez az ő hazájuk is. Az köti őket össze a menekültekkel, hogy súlyosan csorbát szenvednek az emberi jogaik. Tűrhetetlennek tartják, hogy politikusok “kijátsszák a cigány kártyát”, hogy a rájuk való “alibi hivatkozással tagadják meg a menekült emberektől a legelemibb segítségnyújtást”. A romák és a menekültek kérdése két különálló ügy, a menekültek pedig nem vesznek el senkitől semmit – tette hozzá Setét.